Högt värderat under vikingatiden! Bärnsten var en vanlig handelsvara i norra Europa och användes ofta som dekoration i bland annat Birka. Bärnstenen var också högt eftertraktad nere i södra Europa och Mellanöstern, vilket gjorde att de skandinaviska handelsmännen kunde tjäna en hacka på bärnstenshandeln.
Bärnsten har varit en populär handelsprodukt och hantverksprodukt långt innan vikingatiden. Redan under sten- och bronsåldern förekom handel mellan Nord- och Sydeuropa med bärnsten, och ett återkommande motiv bland bärnstenssmycken var just yxor.
Bärnstenen i Nordeuropa kommer framförallt från det gamla Ostpreussen, under vikingatid kallat ”Samland” samt i Nordtyskland som kallades ”Vendland”. Bärnsten förekom också naturligt i det vikingatida Danmark, framförallt på Jylland och i Skåne. Under 1800-talet ryktades det även om att bärnsten fanns på Björkö, vilket är den huvudsakliga anledningen till att Hjalmar Stolpe kom dit och påbörjade sina utgrävningar. Han lärde sig dock ganska snabbt att Björkös bärnsten var resultatet av vikingatida handel, och inte något naturligt förekommande.
Än så länge finns ungefär 150 poster av bärnsten från Birka. Detta inkluderar både bearbetad och rå, obearbetad bärnsten. Bland de bearbetade bärnstensföremålen kan vi hitta t.ex. hängen, sländtrissor, spelpjäser, pärlor, en snidad kattfigur och en torshammare (se inlägg från 2019-09-13). Bärnstenspärlor var särskilt populära. Förekomsten av obearbetad bärnsten tyder troligtvis också på att bärnstensföremål tillverkades lokalt av Birkas hantverkare.
På bilden ovan kan ni se ett yxformat hänge av bärnsten. På Birka har 4 sådana hängen hittats, så det var nog ett relativt populärt smycke. När man tänker på att bärnstenssmycken förekom i yxform redan under stenåldern så är det extra trevligt för oss arkeologer att se en så pass lång kontinuitet, även om innebörden av föremålet säkerligen har ändrats enormt genom epokerna.
Varmt välkomna ut till Birka! Där kan våra guider berätta mycket mer om Birkas unika och spännande historia.
Upplev Birka Vikingastaden – ta båten från stockholm
Varmt välkomna ut till Birka! Där kan våra guider berätta mycket mer om Birkas unika och spännande historia. Missa inte årets nya spännande utställning Begravd på Birka.
Njut av en fantastisk båtresa till Birka på natursköna Mälaren – förboka din båtbiljett för garanterad plats ombord.
Arkeolog: Anton Amlé
Foto: Christer Åhlin, SHM