Läs om uppväxten i Mälardalen & på Birka
I Birkabloggen delar vi bland annat med oss av spännande historier, i detta inlägg kan du läsa mer om Birkaflickans historia. År 1878 undersöktes en grav vid fornborgens fot med utsikt över staden. Hjalmar Stolpe tecknade ömt av skelettet från ett barn begraven i en kista. Under stadens sista århundrade blev Birkaflickan en av de barn som dog innan de hunnit fylla tio år, vilket utgjorde hälften av alla barn på vikingatiden i Skandinavien. Hon blev bara mellan 4–6 år, men växte hon upp i Birka?
Mälarflickan istället för Birkaflickan?
Kol-, kväve- och svavelisotoper från hennes skelett har jämförts med Svarta jordens (staden) djurben och dess isotoper. Om resultatet hade visat snarlika nivåer, hade det tytt på att flickan levt på maten som erbjöds i Birka – däremot skilde provresultaten sig! Antingen berodde det på att hon hade en annan typ av kost än den som erbjöds i Birka eller att flickan hade växt upp någon annanstans i Skandinavien. Det sistnämnda har antagits som den mest troliga förklaringen utifrån jämförelser av gravfynd, men ny forskning ger mer klarhet i flickans uppväxt.
Analys av Birkaflickans tänder
För ca ett två sedan publicerades en analys av en annan isotop från en av Birkaflickans mjölktänder, nämligen strontium, som gav ett detaljerat resultat – nämligen hur gammal flickan var när hon kom till staden för första gången!
De grundämnen som finns i berggrunden sätter sig i våra tänder och skelett genom det lokala vattnet och maten vi äter. Därför kan arkeologer, genom att jämföra tandens strontiumnivåer med olika berggrunder runt om i Europa, se hur människan har rört sig oavsett vilken typ av kost man har haft.
Resultatet visar att den så kallade Birkaflickan har haft ett liv i rörelse och fötts i Mälardalen. Redan efter drygt 3 månader kom hon till Birka och bodde där ett antal veckor för att sedan tillbringa nästkommande månader vid en annan plats i Mälaren än den hon fötts på, för att sedan återvända till Birka. Dessa resor gjordes redan innan hon fyllt ett år! Eftersom resultaten berättar om flickans rörlighet under hennes första nio månader beror på att proverna är hämtad från hennes allra första mjölktands utveckling.
Mer fakta om Birkaflickan
Blev du intresserad av att veta mer om Birkaflickan och hennes historia rekommenderar vi att du läser eller laddar ner tidskriften, Fornvännen 2020/4 under korta meddelanden: ”Nya rön om ’Birkaflickan'”. Länk till tidskriften hittar du här.
Birka Vikingastaden – gör en dagsutflykt med båt
Varmt välkomna ut till Birka, säsongspremiär 6 maj 2022! Där kan våra guider berätta mycket mer om Birkas unika och fascinerande historia. Missa heller inte den spännande utställning ”Begravd på Birka” som finns på museet.
Njut av en fantastisk båtresa till Birka på natursköna Mälaren – förboka din båtbiljett för garanterad plats ombord.
Arkeolog: Frida Albinsson