Ett vidunderligt historiskt äventyr ligger en kort båtresa och en lite längre tidsresa bort. Vi lät historieälskaren och Birka-entusiasten Martin ”E-type” Eriksson ge oss en nybörjarguide till den 1300 år gamla vikingastaden i Mälaren.
1. Gå en guidad tur
Det finns fantastiska, pålästa och underhållande guider på Birka. Att gå en tur med dem kan göra en oansenlig gräskulle till en magisk plats. Det är det som är så fantastiskt med historia, ju mer man läser desto intressantare blir det. Att förstå Birka är att förstå både Mälarens och Sveriges historia, och man blir aldrig färdig med det. Jag har kommit hit sen jag var barn, men blir fortfarande överraskad.
Arkeologerna tror att vi kanske hittat mellan tre till sju procent av allt det som finns att hitta här, vi har lagt en liten bit av ett gigantiskt pussel. Det här var Nordens största handelsstad i flera hundra år, och det är inte bara skatterna som är spännande, utan allt det vardagliga. Hur folk levde, vilka föremål de använde, hur de handlade och kommunicerade. Brytningen mellan det traditionella och det som kom under den nya kristna tiden. Här kan du se hur bostadskvarter och hantverkshus såg ut på 700-talet, du kan gå runt mellan byggnader som byggts upp exakt enligt de fynd arkeologerna gjort i Svarta jorden. Att komma till Birka är inte som att öppna en dammig historiebok eller rabbla årtal i ett klassrum – det är att stiga rakt in i en levande historia.
2. Koppla av
Min mamma var historielärarinna, pappa skrev böcker och vi åkte ut hit varje sommar i en gammal segelbåt. För att gå promenader där de berättade alla historier för mig, givetvis, men lika mycket för att ligga på båten i solen och läsa böcker. Birka är avkoppling lika mycket som monument.
Birka levandegör historian och kittlar fantasin, men är också en plats för mat, dryck och sällskap. Här släpper man sin identitet på land och stiger in i något helt annat tillsammans. Jag åker alla gånger hellre hit än sitter i en solstol i Thailand. Den här ön är en del av mitt liv.
3. Våga fråga
Titta in på museet innan den guidade turen, då förstår du mer av det som kommer sen. Och fråga! Personalen berättar gärna. Jag lär mig fortfarande saker varje gång, och det är alltid lika kul, för det finns så många dimensioner. En dag kan jag gå runt och bara titta på arkitektur, en annan kan jag fördjupa mig i vilka redskap folk använde, eller med vilket formspråk de tillverkades. Bara vår tradition av skeppsbygge går att fördjupa sig i hur länge som helst. Arkeologerna har hittat en mängd redskap som vi inte ens vet hur de användes, det kittlar ju fantasin oavsett hur gammal du är.
På somrarna seglar jag med de vikingabåtar jag har liggandes härute, och ofta tillverkar vi kopior av redskap som man tror användes på skepp bara för att se om vi kommer på ett användningsområde när vi är i dess rätta miljö. Och Birka handlar inte bara om att lära sig saker om staden som fanns för 1300 år, utan lika mycket om att lära sig något om Sverige idag. Att till exempel stå på Birka och inse att det här, Sveriges vagga på många sätt, byggdes av tillresta hantverkare från en mängd andra länder är viktigt. Här levde olika religioner och kulturer sida vid sida. Jag tycker att det är en fin blick att ha.
Text: Fredrik Backman – A perfect guide