Nycklar

Nyckeln tolkas ofta som en maktsymbol för kvinnor. Faktum är att nycklar ofta hittas i just kvinnogravar, och de tros ha varit vanliga som del av den kvinnliga dräkten. Dessa nycklar bar man antingen hängande från bältet eller i en rem hängande från en av spännbucklorna tillsammans med andra föremål som t.ex. nålhus, saxar eller knivar.

På bilden ovan kan ni se en dekorerad nyckel av kopparlegering som hittades i brandgraven Bj 462. Detta var en kvinnograv som är en av få gravar som faktiskt har hittats i Björkö borg.

Nycklar tros ha symboliserat kontroll över hemmet, eftersom männen ofta var borta på t.ex. vikingatåg, handelsresor, jakt, fiske eller dylikt. Då de allra flesta var bönder på den tiden så var gården det viktigaste man hade, jämte familjen. På gården fanns dessutom familjens alla ägodelar och rikedomar, samt djur och eventuella trälar. Vikingatidens kvinnor hade dessutom ansvar för att det fanns mat på bordet och kläder till familjen. Kanske bidrog man även till att sy nya segel till skeppen. Att ta hand om allt detta var då ett stort ansvar, vilket man gärna visade upp när man var ute bland folk.

Kvinnor var dock inte begränsade till denna roll, utan vi kan se från både arkeologin och de historiska källorna att magin var kvinnornas värld, i form av de mystiska völvorna. Vi känner även till väldigt inflytelserika kvinnor som har rest runstenar. Ett praktexempel på detta är Estrid Sigfastsdotter som reste ett flertal runstenar i Mälardalen på 1000-talet. Det finns även både historiska och arkeologiska belägg för kvinnliga krigare, så kallade sköldmöer, under vikingatiden, som vi diskuterade i ett tidigare inlägg.

Varmt välkomna ut till Birka! Där kan våra guider berätta mycket mer om Birkas unika och spännande historia.

 

Arkeolog: Anton Amlé

Foto: Gabriel Hildebrand, SHM