Historien om Birka Vikingastaden

 Ett av Unescos världsarv att förvalta

I Sverige finns det 15 platser som anses vara så värdefulla att de får vara med på Unescos världsarvslista. Birka-Hovgården är ett av dem. Här finns mängder av fornminnen – och fortfarande mycket kvar att upptäcka.

Då bildades handelsplatsen Birka

I mitten av 700-talet bildades en tätort och handelsplats på Björkö i Mälaren som fick namnet Birka, en plats som också brukar kallas Sveriges första stad. Man tror att det var Sveakungen som tog initiativ till att bilda staden som ett led i önskan att kontrollera handeln i norra Skandinavien, både politiskt och ekonomiskt.

Sveakungen var själv bosatt någon kilometer bort, vid den plats som kallas Hovgården på Adelsö. På den tiden var det kungens uppgift att hålla ordning i staden och skydda den från att plundras.

Birka – Vikingarnas perfekta handelsplats

Till Birka kom köpmän och hantverkare med varor från hela Europa och andra delar av världen. Det vet vi eftersom arkeologiska utgrävningar gömt arabiskt silver, östeuropeiska pärlor, vackra glasbägare, keramik och exklusiva tyger. Dessa importvaror byttes mot de exklusiva varor som fanns här, till exempel järn, hudar, horn och pälsar. I stadens arbetarkvarter fanns många olika slags hantverkare, som kammakare, bronsgjutare, pärlmakare, väverskor och andra. De bodde i enkla hus som stod uppställda i rader ner mot bryggorna.

200 blomstrande år för Birka

År 830 kom missionären, den unge benediktinmunken, Ansgar till staden. Han var utsänd av kejsaren Ludvig den fromme för att sprida kristendomen och predika det kristna evangeliet för de hedniska folken i norr. Under ett och ett halvt år predikade han i Birka och under den tiden lät flera av stadens invånare döpa sig. Men Birka blev aldrig ett kristet samhälle.

Under 200 år var Birka en blomstrande tätort och Sveriges viktigaste knutpunkt för handel i hela norra Europa. Staden hade en perfekt placering eftersom den låg centralt, men också väl skyddat i den djupa vilken till Östersjön. Det är först på senare tid, och på grund av landhöjningen, som viken kom att snöras av och bli insjön Mälaren. När Birka var som störst hade staden omkring 700-1000 invånare, vilket idag kan jämföras med Visingsö. Eller en fjärdedel av alla som jobbar på Regeringskansliet!

Birka överges – en epok går i graven

Efter tvåhundra år började stadens invånare överge Birka för att flytta någon annanstans. Några flyttade kanske till Sigtuna som blev Sveriges nästa blomstrande tätort efter Birka. Ingen vet exakt varför Birka övergavs, men accepterade teorier går ut på politiska beslut men även landhöjningen kan ha gjort att Birka miste sitt strategiska och lättåtkomliga läge.

Birka Vikingastaden – ett av Unescos världsarv

Fornlämningsområdet Birka på Björkö och Hovgården på Adelsö utgör tillsammans ett av Sveriges 15 världsarv. Området blev upptaget på Unescos världsarvslista år 1993. Motiveringen löd: ”Birka-Hovgårdenområdet är ett väl bevarat exempel på vikingarnas handelsnätverk under de tvåhundra år då de expanderade ekonomiskt och politiskt i Europa. Birka är en av de mest kompletta och orörda vikingatida handelsplatserna från åren 700-900.”

Ett världsarv är ett kulturminne eller naturminne som ansetts så värdefullt att bevara att det garanterats skydd genom FN-organet Unesco. Riksantikvarieämbetet och Naturvårdsverket är de myndigheter som tillsammans har ansvar för att förvalta Sveriges världsarv på uppdrag av regeringen.

Mer om detta, och mycket annat, kommer du att få höra på våra visningar när våra duktiga arkeologer och guider tar dig tillbaka ända till vikingatiden här på Birka. 

Boka din resa hit

Köp enkelt online eller i våra biljettkiosker

I Strommas biljettkiosker kan du få turistinformation och köpa biljetter till våra båtturer. Här hittar du adresser och öppettider till våra biljettkiosker.

Om Stromma

Strommas båtar har trafikerat Birka sedan slutet av 1970-talet. År 2008 övertog Stromma ansvaret för Birkas publika verksamheten på uppdrag av Riksantikvarieämbetet.
Strömma Turism & Sjöfart erbjuder upplevelser och rundturer med båt och buss. Idag finns Stromma representerat med cirka 30 varumärken i Amsterdam, Stockholm, Göteborg, Malmö, Köpenhamn, Helsingfors, Oslo, Stavanger, Bergen, Geiranger, Ålesund och Berlin.

Läs mer om Stromma.com

Fyll i kontaktformuläret för offert

Är ni en skolklass, grupp eller företag som är intresserade av att besöka Birka? Vänligen fyll i nedan kontaktformulär för mer information och bokning. Är du en privatperson bokar du din båtbiljett till Birka genom att klicka på boka-knappen längst upp på sidan. 

Företag / Grupp