Kalendarium

Sommarens program

Hos oss på Birka händer nästan alltid något! Förutom vårt vanliga utbud av visningar och museibesök kan du också komma hit för att se familjeaktiviteter, temaguidningar, styrkeuppvisningar och mycket mer.
Vi arbetar förfullt med att sätta ihop ett intressant och spännande program inför säsongen 2023. Hemsidan uppdateras löpande.

Kalendarium Birka – detta händer 2023

6 maj
Säsongsöppning

6 – 17 maj (torsdag-söndag)
Möt våren på Birka
I majmånad smygstartar säsongen med att museiverksamheten och Restaurang Särimner är öppet när turbåtarna kommer till ön – vanligtvis torsdag till söndag.

Här kan du se Restaurang Särimners menyer och öppettider.

En viking levandegör vikingakvarteret med hantverk och spontan guidning. En annan viking guidar det verkliga Birka, med gravfält, ruinerna av fornborgen och fornlämningslandskapet. Museet är öppet och museibutiken är fylld med nyheter för i år!

Vill du välkomna våren med öppna landskap, ljummet väder, korta glassköer på en liten ö omgiven av Mälarens vatten? Då är det här perioden för dig!

18 maj – 21 maj
Birka Historical Tattoo Fest
Ta chansen att tatuera dig hos talangfulla tatueringsartister ute på ön! Du bokar din biljett till Birka som vanligt, men om du även vill tatuera dig, bokar du in din tid själv via tatueringsartisten. Du som tatuerar dig, plus ditt sällskap, har möjlighet att stanna längre på Birka under dagen för att hinna se uppleva allt innan eller efter din sittning.

Här kan du läsa mer om Historical Tattoo Fest

22 maj – 9 juni (torsdag-söndag)
Museet, vikingabyn och Restaurangen har öppet när turbåtarna kommer till ön.

10 – 21 juni & 26 juni – 27 augusti 
Sommar på Birka
Säsongen är igång och nu har museet & restaurangen öppet dagligen, med undantag för midsommarveckan. Cafét Eldrimner har öppet dagligen mellan 26 juni till 13 augusti. Efter Midsommarveckan kommer många båtar från olika hörn av Mälaren till Birka. Det här är tiden för dig som vill uppleva sommar, bad och längre öppettider på Birka.

22-25 juni
Museet är stängt.
Restaurang Särimner är öppen.

Här kan du se Restaurang Särimners menyer och öppettider.

24 juni
Midsommarfirande på Birka
Fira traditionell midsommar på Birka – god mat, lekar och dans runt midsommarstången. 

Här kan du läsa mer om midsommar på Birka

26 juni – 2 juli
Barnens Birka
Barn- och familjevänlig aktivitet!

Temat för i år kommer beröra pröva-på-aktiviteter i vikingabyn – brödbakning, uppdragsjakt och mycket mer. Här finns mycket att uppleva och upptäcka för nyfikna och vikingaintresserade barn!

Här kan du läsa mer om Barnens Birka

1 juli
Vildsvinsgille på Birka

Mästergrillarna och jägarna Peter och Claes helgrillar vildsvin med goda tillbehör utanför Restaurang Särimner. 

Här kan du läsa mer och boka bord till Vildsvinsgillet

4 – 23 juli
Vikingar på Birka
Vikingakvarteren på Birka befolkas av föreningen Birka-Hovgårdens Gille under tre veckor i sommar. Du kan då strosa runt i vikingakvarteret och prata med vikingar, besöka hantverkarna som berättar om sitt arbete och ta en sväng ner till vår lilla hamn och titta på vikingabåtarna.

Hör kan du läsa mer om Vikingar på Birka

8, 15 & 22 juli
Vildsvinsgille på Birka

Mästergrillarna och jägarna Peter och Claes helgrillar vildsvin med goda tillbehör utanför Restaurang Särimner. Kvällen bjuder även på underhållning med trubadur.

Här kan du läsa mer och boka bord till Vildsvinsgillet

26 – 29 juli
Starke Viking
Upplev succén Starke Viking på Birka – en styrketävling i samklang mellan forna tiders styrketävlingar och nutidens. Gillar du att bära stock och sten, vill du vara med och tävla? Det finns även prova-på-stationer för alla.

Här kan du läsa mer om Starke Viking

29 juli och 5 augusti
Vildsvinsgille på Birka

Mästergrillarna och jägarna Peter och Claes helgrillar vildsvin med goda tillbehör utanför Restaurang Särimner. 

Här kan du läsa mer och boka bord till Vildsvinsgillet

12 augusti
Boksignering på Birka

Per Demervall och Patric Nyström kommer till Birka den 12 augusti för att signera sina serieböcker om vikingaflickan Siri. De har skrivit och illustrerat böckerna om Siri och vikingarna, en modern äventyrsserie för barn.

Nyligen släppte de den fjärde boken i serien om Siri ”Kalabalik i Konstantinopel”. Njut av en fantastisk båtresa via natursköna Mälaren till Birka Vikingastaden. Båt avgår från Stockholm, Mariefred, Härjarö och Hovgården.

27 augusti
Arkeologins dag
Välkommen att lyssna på en intressant föreläsning av Anne-Berit Lavold. Hon kommer guida er genom runornas historia, runstenar och om Birkas runinskrifter.

Här kan du läsa mer om Arkeologins dag

28 augusti – 29 september
Höstsäsong på Birka
En viking levandegör vikingakvarteret med hantverk och spontan guidning om husen. En annan viking guidar det verkliga Birka, med gravfält, ruinerna av fornborgen och fornlämningslandskapet.

Vill du njuta av hösten med öppna landskap, ljummet väder, korta glassköer på en liten ö omgiven av Mälarens vatten? Då är det här perioden för dig!

Under hösten har vi museet och restaurangen öppet vanligtvis torsdag till söndag när turbåten från Stockholm kommer med gäster. 

Här kan du se Restaurang Särimners menyer och öppettider.

2-3 september
Ansgar-tema
Hör berättelsen från Ansgar själv: hur han simmade iland från hans skepp som anfölls av tjuvaktiga vikingar, hur knepigt det var att leva som kristen i Birka och hur det gick för Ansgars mission i Norden. Denna specialvisning startar framför museet och går till den rekonstruerade byn och runt bland fornlämningarna. Visningen passar både vuxna och barn som vill träffa Ansgar i livslevande karaktär! Tidpunkt för visningen publiceras snart här på hemsidan.

De ordinarie turerna kommer delvis vara inriktade på temat Ansgar och gå i närheten eller hela vägen till Ansgars kapellet. De ordinarie visningarna passar också vuxna och barn.

Kl. 12:30 Dramatiserad visning av Ansgar i egen hög person (1 h)
Kl. 12:30 Guidad tur på engelska med Ansgar tema
Kl. 13:45
Guidad tur på svenska

30 september – 29 oktober
Helgöppet på Birka i oktober
Hur ser Birka ut med sina löv i brand och i skymningsljus?Besök oss denna period!

I slutet av höstperioden har museet och restaurangen vanligtvis öppet på helger när turbåten från Stockholm kommer med gäster. 

Här kan du se Restaurang Särimners menyer och öppettider.
Här kan du se museets öppettider

28 & 29 oktober
Álfablót – Vikingarnas Halloween

Denna helg är magi och mytiska väsen mer närvarande än någonsin ute på vikingaön i Mälaren. Följ med och stå ansikte mot ansikte med olika gudar och de kusliga alverna! Denna helg har du möjlighet att spå dig själv i runor och utforska hantverk och aktiviteter i vikingakvarteret – passar modiga familjer!

Läs mer om 
Álfablót – Vikingarnas Halloween
Här kan du 
boka din båtbiljett

23-24 & 29-30 November och 1-2 & 6-9 December
Vikingajul på Birka

Julbordssuccén från förra året är tillbaka! Helkväll med vikingainspirerat julbord och underhållning. Guidad fackelpromenad, eldshow, gycklare och stämningsfull båtresa genom Mälaren. 

Här kan du läsa mer, se bilder och boka Vikingajul på Birka

Boka din resa hit

Köp enkelt online eller i våra biljettkiosker

I Strommas biljettkiosker kan du få turistinformation och köpa biljetter till våra båtturer. Här hittar du adresser och öppettider till våra biljettkiosker.

Om Strömma​

Strommas båtar har trafikerat Birka sedan slutet av 1970-talet. År 2008 övertog Stromma ansvaret för Birkas publika verksamheten på uppdrag av Riksantikvarieämbetet.
Strömma Turism & Sjöfart erbjuder upplevelser och rundturer med båt och buss. Idag finns Stromma representerat med cirka 30 varumärken i Amsterdam, Stockholm, Göteborg, Malmö, Köpenhamn, Helsingfors, Oslo, Stavanger, Bergen, Geiranger, Ålesund och Berlin.

Läs mer om Stromma.com