Kalendarium

Årets program 2024

Hos oss på Birka händer nästan alltid något! Förutom vårt vanliga utbud av guidade visningar på fornlämningsområdet och museibesök kan du också komma hit för att se familjeaktiviteter, temaguidningar, träffa tatuerare, styrkeuppvisningar och mycket mer.

Vi arbetar fortfarande med årets program och fler event och aktiviteter kommer dyka upp vart
eftersom under vintern och tidig vår.

Kalendarium Birka – detta händer 2024

4 maj

Säsongsöppning

9 maj – 2 juni
Möt våren på Birka
I majmånad smygstartar säsongen med att museiverksamheten och Restaurang Särimner är öppet när turbåtarna kommer till ön – torsdag till söndag.

Här kan du se Restaurang Särimners menyer och öppettider.

En viking och våra volontärer levandegör vikingakvarteret med hantverk och spontan guidning. En annan viking guidar det verkliga Birka, med gravfält, ruinerna av fornborgen och fornlämningslandskapet. Museet är öppet och museibutiken är fylld med nyheter för i år!

Vill du välkomna våren med öppna landskap, ljummet väder, korta glassköer på en liten ö omgiven av Mälarens vatten? Då är det här perioden för dig!

6-9 juni
Birka Historical Tattoo Fest
Ta chansen att tatuera dig hos talangfulla tatueringsartister ute på ön! Du bokar din biljett till Birka som vanligt, men om du även vill tatuera dig, bokar du in din tid själv via tatueringsartisten. Du som tatuerar dig, plus ditt sällskap, har möjlighet att stanna längre på Birka under dagen för att hinna se uppleva allt innan eller efter din sittning.

Här kan du läsa mer om Historical Tattoo Fest

19-23 juni
Museet har midsommarstängt, men Resturang Särimner har öppet och ordnar med midsommarfirande. 

Här kan du se Restaurang Särimners menyer och öppettider.

21 juni
Midsommarfirande på Birka
Fira traditionell midsommar på Birka – god mat, lekar och dans runt midsommarstången. 

Här kan du läsa mer om midsommar på Birka

24 juni – 31 augusti 
Sommar på Birka
Högsäsongen är i fullgång – museet & restaurangen har öppet dagligen. Cafét Eldrimner har öppet dagligen mellan 24 juni till 11 augusti. Efter Midsommarveckan kommer många båtar från olika hörn av Mälaren till Birka. Det här är tiden för dig som vill uppleva sommar, bad och längre öppettider på Birka.

24-30 juni
Barnens Birka
Barn- och familjevänliga aktiviter!

Här kan du läsa mer om Barnens Birka

8-28 juli
Vikingar på Birka
Vikingakvarteren på Birka befolkas av föreningen Birka-Hovgårdens Gille under tre veckor i sommar. Du kan då strosa runt i vikingakvarteret och prata med vikingar, besöka hantverkarna som berättar om sitt arbete och ta en sväng ner till vår lilla hamn och titta på vikingabåtarna.

Hör kan du läsa mer om Vikingar på Birka

24-27 juli
Starke Viking
Upplev succén Starke Viking på Birka – en styrketävling i samklang mellan forna tiders styrketävlingar och nutidens. Gillar du att bära stock och sten, vill du vara med och tävla? Det finns även prova-på-stationer för alla.

Här kan du läsa mer om Starke Viking

Nyhet! Vill du se finalen av Starke Vikings brutala fyradagarstävling, Birkas Elddop den 27 juli? Boka vår specialavgång från Stockholm. Avgångstiderna är anpassade så att du ska kunna se hela finalen.

25 augusti
Arkeologins dag
Mer information om dagens program kommer inom kort. 

31 augusti-1 september
Tema Ansgar – Nordens Apostel
Nordens apostel är tillbaka! Ansgar var en fransk munk som kom till det hedniska Birka på 800-talet för att förkunna kristendomen, men i Norden dyrkar man Oden och Tor och motstånd och konflikter uppstår. Hör Ansgar själv berätta om sina dramatiska resor till Birka, stormiga tingsförhandlingar och ond bråd död i en stad lång borta i vildmarken. Dramatiserad guidad tur, besök Ansgarskapellet, aktiviteter med Ekerö församling.

Här kan du läsa mer om Ansgar – Nordens Apostel

5-29 september
Höst på Birka
En viking och våra volontärer levandegör vikingakvarteret med hantverk och spontan guidning om husen. En annan viking guidar det verkliga Birka, med gravfält, ruinerna av fornborgen och fornlämningslandskapet.

Vill du njuta av hösten med öppna landskap, ljummet väder, korta glassköer på en liten ö omgiven av Mälarens vatten? Då är det här perioden för dig!

Under september har museet och restaurangen öppet torsdag till söndag när turbåten från Stockholm kommer med gäster.

Här kan du se Restaurang Särimners menyer och öppettider.

5-27 oktober
Helgöppet på Birka i oktober
Vill du uppleva Birka i sin vackraste höstskrud, med löv i brand och i skymningsljus? Besök oss denna period!

I slutet av höstperioden har museet och restaurangen öppet på helger när turbåten från Stockholm kommer med gäster.

Här kan du se Restaurang Särimners menyer och öppettider.
Här kan du se museets öppettider.

26 & 27 oktober
Álfablót – Vikingarnas Halloween

Denna helg är magi och mytiska väsen mer närvarande än någonsin ute på vikingaön i Mälaren. Följ med och stå ansikte mot ansikte med olika gudar och de kusliga alverna! Denna helg har du möjlighet att spå dig själv i runor och utforska hantverk och aktiviteter i vikingakvarteret – passar modiga familjer!

Läs mer om 
Álfablót – Vikingarnas Halloween
Här kan du 
boka din båtbiljett

Vårt kalendarium är under uppdatering – fler event och programpunkter kommer dyka upp nu under vintern och tidig vår.

Boka din resa hit

Köp enkelt online eller i våra biljettkiosker

I Strommas biljettkiosker kan du få turistinformation och köpa biljetter till våra båtturer. Här hittar du adresser och öppettider till våra biljettkiosker.

Om Strömma​

Strommas båtar har trafikerat Birka sedan slutet av 1970-talet. År 2008 övertog Stromma ansvaret för Birkas publika verksamheten på uppdrag av Riksantikvarieämbetet.
Strömma Turism & Sjöfart erbjuder upplevelser och rundturer med båt och buss. Idag finns Stromma representerat med cirka 30 varumärken i Amsterdam, Stockholm, Göteborg, Malmö, Köpenhamn, Helsingfors, Oslo, Stavanger, Bergen, Geiranger, Ålesund och Berlin.

Läs mer om Stromma.com