Kalendarium

Sommarens program

Hos oss på Birka händer nästan alltid något! Förutom vårt vanliga utbud av visningar och museibesök kan du också komma hit för att se familjeteater, temaguidningar, styrkeuppvisningar och mycket mer.
Vi arbetar förfullt med att sätta ihop ett intressant och spännande program inför kommande säsong 2022. Hemsidan uppdateras löpande.

Kalendarium Birka – detta händer 2022

6 maj
Säsongsöppning

6 maj – 12 juni (fredag-söndag)
Möt våren på Birka
I majmånad smygstartar säsongen med att museiverksamheten och Restaurang Särimner är öppet vanligtvis fredag till söndag.

Här kan du se Restaurang Särimners menyer och öppettider.

En viking levandegör vikingakvarteret med hantverk och spontan guidning. En annan viking guidar det verkliga Birka, men gravfält, ruinerna av fornborgen och fornlämningslandskapet. Museet är öppet och museibutiken är fylld med nyheter för i år!

Vill du välkomna våren med öppna landskap, ljummet väder, korta glassköer på en liten ö omgiven av Mälarens vatten? Då är det här perioden för dig!

13 – 22 juni & 27 juni – 28 augusti 
Sommar på Birka
Säsongen är igång och nu har museet & restaurangen öppet dagligen, med undantag för midsommarveckan. Cafét Eldrimner har öppet dagligen mellan 27 juni till 14 augusti. Efter Midsommarveckan kommer många båtar från olika hörn av Mälaren till Birka. Det här är tiden för dig som vill uppleva sommar, bad och längre öppettider på Birka.

23-24 juni
Museet är stängt.
Restaurang Särimner är öppen.

Här kan du se Restaurang Särimners menyer och öppettider.

25 juni
Midsommarfirande på Birka
Fira traditionell midsommar på Birka – god mat, lekar och dans runt midsommarstången. 

Här kan du läsa mer om midsommar på Birka

26 juni
Museet är stängt.
Restaurang Särimner är öppen.

Här kan du se Restaurang Särimners menyer och öppettider.

27 juni – 3 juli
Barnens Birka

Här finns mycket att uppleva och upptäcka för nyfikna och vikingaintresserade barn!

Här kan du läsa mer om Barnens Birka

9 juli
Författarbesök – Leif Selander

När du är klar med den guidade turen på Birka har du säkert många funderingar och intresse av vad som hände med Birkaborna efter att staden övergavs.
Har ett intresse om Väringar väckts eller undrar du var krigarna i Mälardalen tog vägen vid 970-talet? Övergav de Birka för att hjälpa en furste i Kievrusiska riket?
Författaren Leif Selander har många svar att dela med sig. Lördag den 9 juli får du möta honom när han signerar sina exemplar i Birkamuseet.

16 juli
Författarbesök – Anna Gralberg

Mer info kommer inom kort. 

23 juli
Författarbesök – Bernt Wiede

Mer info kommer inom kort. 

30 juli
Författarbesök – Leif Selander

Mer info kommer inom kort. 

Lördagar i juli – 2, 9, 16, 23 & 30 juli samt 6 & 13 augusti
Vildsvinsgille
Mästergrillarna och jägarna Peter och Claes helgrillar vildsvin och serverar det med goda tillbehör. Boka bord för garanterad plats. 

Vill du delta vid kvällens festligheter? Boka en kvällsresa till ön med ångbåten Ejdern (se turlistan) från Södertälje eller med Särimner Taxi från Hovgården på Adelsö (grannön med förbindelse till fastlandet). Ring Krögaren Jens Nyqvist för Restaurang Särimner för att boka en taxitur (telefontid 11-17) på 0702-26 65 34.

Här kan du läsa mer om Vildsvinsgille

Vänligen notera – Vildsvinsgille 9 juli INSTÄLLT

4 – 23 juli
Vikingar på Birka
Vikingakvarteren på Birka befolkas av föreningen Birka-Hovgårdens Gille under tre veckor i sommar. Du kan då strosa runt i vikingakvarteret och prata med vikingar, besöka hantverkarna som berättar om sitt arbete och ta en sväng ner till vår lilla hamn och titta på vikingabåtarna.

Hör kan du läsa mer om Vikingar på Birka

27 – 30 juli
Starke Viking
Upplev succén Starke Viking på Birka – en styrketävling i samklang mellan forna tiders styrketävlingar och nutidens. Gillar du att bära stock och sten, vill du vara med och tävla? Det finns även prova-på-stationer för alla. Tävlingarna pågår 13.15-16.15.

Här kan du läsa mer och anmäla dig till Starke Viking

1 – 7 augusti
Dramatiserad guidning
Möt återupplivna karaktärer ur vikingatidens Birka i en autentisk miljö – rekommenderas för hela familjen.

Kl 13.15 & 14.20 Svenska
Dramatiserad guidning i den rekonstruerade byn

6 augusti
Författarbesök – Maria Fallström
Tänk dig att, genom ett förråd i skolan, transporteras till en händelsefylld resa på vikingatiden – en resa med skatter, asagudar och rövare!

Författaren till Vidar Fyröga och Sotes skatt signerar exemplar i museet!

6 & 13 augusti
Vildsvinsgille
Mästergrillarna och jägarna Peter och Claes helgrillar vildsvin och serverar det med goda tillbehör. Boka bord för garanterad plats. 

Vill du delta vid kvällens festligheter? Boka en kvällsresa till ön med ångbåten Ejdern (se turlistan) från Södertälje eller med Särimner Taxi från Hovgården på Adelsö (grannön med förbindelse till fastlandet). Mer info om Särimner taxi kommer inom kort!

Här kan du läsa mer om Vildsvinsgille

13 augusti
Författarbesök – Per & Patric

Mer info kommer inom kort. 

15 – 21 augusti
Birka, kristendomen och Ansgar
Ansgar var en fransk munk som kom till det hedniska Birka på 800-talet för att förkunna kristendomen, men i Birka dyrkade man Oden och Tor. Vistelserna i Birka kantades därför av motstånd och konflikt. Hör mer på specialvandringarna – historia ställs mot arkeologin! 

Bonus! Fredag- söndag hålls även en dramavisning, där Ansgar själv berättar om sin resa till Birka. Denna dramavisning börjar kl.12.20, på svenska, (kl.14.00 Engelska) framför museet och går samma spår som den ordinarie svenska turen kl. 13.30. Det går att kombinera båda turerna för att få mer fördjupning om Birka och kristendomen.

28 augusti
Arkeologins dag
En spännande dag på Birka som bjuder på en speciell guidad visning, olika aktiviteter och prova-på för barnen. 
Temat för i år är Öst – Volgakrigare, stäppnomader och slagfält på Birka, med krigarskola för de yngsta

Här kan du läsa mer om Arkeologins dag

29 augusti – 25 september (fredag-söndag)
Höst på Birka
Under hösten har vi museet och restaurangen öppet vanligtvis fredag till söndag.

Här kan du se Restaurang Särimners menyer och öppettider.

En viking levandegör vikingakvarteret med hantverk och spontan guidning. En annan viking guidar det verkliga Birka, men gravfält, ruinerna av fornborgen och fornlämningslandskapet.

Vill du njuta av hösten med öppna landskap, ljummet väder, korta glassköer på en liten ö omgiven av Mälarens vatten? Då är det här perioden för dig!

26 september – 30 oktober (lördag-söndag)
Helgöppet på Birka i mystiska oktober
I slutet av höstperioden har museum och restaurangen öppet för de som gillar att krydda hösten med att besöka historiska platser och fantastisk mat. Hur ser Birka ut med sina löv i brand och i skymningsljus? Vill du höra en guidning med en spöklik prägel? Besök oss denna period!

2,16 & 23 oktober är museet på Birka stängt

29 & 30 oktober
Álvablót – Vikingarnas Halloween

Denna helg är döden, magin och mytiska väsen mer närvarande än någonsin ute på vikingaön i Mälaren. Följ med och stå ansikte mot ansikte med olika gudar och de kusliga alverna! Denna helg har du möjlighet att spå dig själv i runor och utforska hantverk och aktiviteter i vikingakvarteret – passar modiga familjer!

Läs mer om 
Álvablót – Vikingarnas Halloween
Här kan du 
boka din båtbiljett

7-10 & 14-17 december
Vikingajul på Birka
Julbordssuccén från förra året är tillbaka! Helkväll med vikingainspirerat julbord och underhållning. Guidad fackelpromenad, eldshow, gycklare och stämningsfull båtresa genom Mälaren. 

Här kan du läsa mer, se bilder och boka Vikingajul på Birka 

Boka din resa hit

Köp enkelt online eller i våra biljettkiosker

I Strommas biljettkiosker kan du få turistinformation och köpa biljetter till våra båtturer. Här hittar du adresser och öppettider till våra biljettkiosker.

Om Strömma​

Strommas båtar har trafikerat Birka sedan slutet av 1970-talet. År 2008 övertog Stromma ansvaret för Birkas publika verksamheten på uppdrag av Riksantikvarieämbetet.
Strömma Turism & Sjöfart erbjuder upplevelser och rundturer med båt och buss. Idag finns Stromma representerat med cirka 30 varumärken i Amsterdam, Stockholm, Göteborg, Malmö, Köpenhamn, Helsingfors, Oslo, Stavanger, Bergen, Geiranger, Ålesund och Berlin.

Läs mer om Stromma.com