Klassresor till Birka

Vikingatiden är en spännande del av vår historia som alltid är aktuell. På Birka finns ett av Skandinaviens viktigaste fornlämningsområden från vikingatiden – en plats som är så unik och värdefull att den är upptagen på Unescos världsarvslista!
Här hittar du resterna efter handelsstaden Birka, de enorma gravfälten samt försvarsanläggningarna som alla berättar om platsens stora betydelse under övergången mellan förhistoria och medeltid.

Inspirerande guider på Birka

Vi som arbetar på Birka brinner för att väcka skolbarnens intresse för vikingatiden – vilket brukar vara ett tacksamt jobb då de flesta barn tycker att just vikingar är både spännande och intressant!

Inför ert besök hos oss rekommenderar vi er att använda er att besöka Sverigeshistoria.se för lektionshandledning och introduktion till ert besök hos oss.

Birkas pedagogiska arbete

I vårt pedagogiska arbete på Birka fokuserar vi på det vardagliga livet, handel och hantverk. Vi pratar om de människor som levde här, hur de försörjde sig, vilka varor de handlade med och vad de trodde på. Birka var en av det blivande Sveriges första handelsmetropoler.

Skolresa till Birka – Så här går det till

 • Båt resa tur & retur – Redan under båtresan till Björkö börjar er tidsresa. Våra guider introducerar er med att berätta om de historiska platser vi passerar på vattnet. Resan till ön från centrala Stockholm tar ca 1,5 timme, så här finns det tillfälle att läsa en medhavd bok, spela kortspel eller pyssla.
 • Guidning i fornlämningsområdet (ca 45 min) – en arkeolog eller museipedagog ledsagar er genom fornlämningsområdet, där den forntida staden en gång var. Ni får besöka de riktiga gravarna och andra platser där arkeologer har hittat ben, keramik, metaller och glaspärlor, vapen och mycket mer.
 • Besök på museet på egen hand (ca 60 min) – på museet kan ni på egen hand fördjupa kunskaperna. Där finns modeller över hur staden kan ha sett ut, fynd och föremål från arkeologiska utgrävningar, samt en utställning som berättar om arkeologi och forskning gjord på Björkö/Birka. Museibutiken tar kontanter, kort och swish (swish gäller endast betalningar under 200 kr). Glöm inte besöka de fullskaliga husen och båtarna utanför museet!
 • Egen tid för lek och äta medhavd matsäck (ca 60 min) – Utanför museet finns picknickbord under tak för barn och vuxna. Även stora ytor som bjuder in till lek och rörelse. Passa på att besöka de fullskaliga husen och båtarna utanför museet!

Den kompletta vikingaupplevelsen – detta ingår

I vårt skolresepaket ingår allt en dag på Birka kan önska. 

 • Båtresa tur & retur
 • Guidning ombord på båten
 • Skolvisning – anpassad efter gruppens behov, ålder och förkunskaper
 • Entré till museet 

Tidtabeller & priser för båtresa till Birka

Från Stockholm – hämta tidtabell

Priser och avgångsbryggor 2023

Skolresepaket: 275:-/person inklusive moms

 • Klara Mälarstrand
 • Jungfrusund
 • Vårby
 • Rastaholm (Vänligen kontakta oss för överenskommelse)
 • Hovgården (Vänligen kontakta oss för överenskommelse)


Datum tillgängliga för skolresa till Birka 2023

8 maj – 7 juni (ej bokningsbart 6 juni)
Tisdag – onsdag
Fullbokade datum: 16, 17, 23, 24, 30, 31 maj samt 7 juni
Fåtal platser kvar: 9 och 10 maj
Kontakta oss för förfrågan

28 augusti – 20 september
Tisdag – onsdag
Kontakta oss för förfrågan

Passar inget av ovan datum?
Kontakta oss för att få mer information. 

Fyll i kontaktformuläret för offert

Är ni en skolklass som är intresserade av att besöka Birka? Vänligen fyll i nedan kontaktformulär för mer information och bokning.
Svar från oss på Birka kommer vanligen inom 72 timmar. 

CAPTCHA image

Hjälper oss förhindra SPAM – tack!