Se & göra

 • Restaurang Särimner
 • Restaurang Särimner
 • Restaurang Särimner
 • Restaurang Särimner

Restaurang Särimner

 • cafe
 • restaurant

Välkommen till en vikingakrog vid Mälarens strand! Vi har blivit KRAV – certifierade! (KRAV-logga) Och det är vi stolta över, ännu ett steg i vårt arbete för en mer hållbar framtid. Utöver det fortsätter vi samarbetet med Malin Lindgren på Askrå Byggkonsult & Trädgård AB och volontärer från organisationen Wwoof...

Välkommen till en vikingakrog vid Mälarens strand!

Vi har blivit KRAV – certifierade! (KRAV-logga)

Och det är vi stolta över, ännu ett steg i vårt arbete för en mer hållbar framtid. Utöver det fortsätter vi samarbetet med Malin Lindgren på Askrå Byggkonsult & Trädgård AB och volontärer från organisationen Wwoof som odlar forntida örter, grönsaker och rotfrukter på ön, både för att använda till matlagningen i restaurangen och som en publikattraktion.
Utöver det använder vi närproducerade råvaror så mycket det går, och alltid svenskt när det finns en möjlighet – till och med ölen kommer från mikrobryggerier på Adelsö och Helgö, som ligger nästgårds, och Söderbärke i södra Dalarna.

Vi fortsätter vårt samarbete med Martin ”E-type” Erikson, som är vår konstnärliga ledare. Vi fortsätter också med de populära vildsvinsgillena så – boka in 6, 13, 20, 27 juli och 3 augusti 2019! Då får ni träffa mästergrillarna och jägarna Peter och Claes, äta massor av helgrillat vildsvin som sprungit runt i skogarna i Mälardalen med goda tillbehör och lyssna till levande musik.

Fredagskvällar i juli blir det Sommarpub med levande musik av de fantastiska lokala musikerna Thomas och Malin.

Kockarna Anton och Razmus brassar god mat, och det finns en möjlighet att köpa en provsmakningsplanka med olika ölsorter för den som vill.

Restaurang Särimner serverar vikingainspirerad mat för moderna gommar, har en mysig  inredning och miljö och flera fina uteplatser – en på trädäcket i anslutning till restaurangen och en i vår trädgårdsuteservering. Vår hyresvärd har även byggt oss ett nytt trädäck på sjösidan av Särimner så att man kan se den fantastiska utsikten över Björkfjärden och de makalösa solnedgångarna över Adelsö

Hjärtligt välkomna att besöka oss!

//  Veronica Björkman

Öppettider 2019
27 – 28 april Lör – sön Kl. 11-16
4 maj – 12 maj Lör – sön Kl. 11-16
16 maj – 7 juni Tor – sön Kl. 11-16
8 juni – 20 juni Sön – tor
Fre – lör
Kl. 11-16
Kl. 11-21
Köket stänger kl. 19.00
23 juni – 11 aug Sön – tor
Fre – lör
Kl. 09-21
Kl. 09-23
Köket stänger kl. 19.00
Köket stänger kl. 19.00
12 aug – 31 aug Sön – tor
Fre – lör
Kl. 11-16
Kl. 11-21
Köket stänger kl. 19.00
1 sep – 22 sep Tor – sön Kl. 11-16

Besök även Café Eldrimner >>

Kontakt


08-560 51 031
sarimner@stromma.se

 • Vikingabyn

Vikingabyn

 • shop
 • for_families_with_kids

På Birka kan du känna sig som en äkta viking – och då menar vi inte att du ska ta fram sjöbusen i dig. Nej, hit kan du komma för att strosa runt bland vikingahusen i vår vikingaby, som är uppbyggda precis så som husen såg ut i staden när den blomstrade....

På Birka kan du känna sig som en äkta viking – och då menar vi inte att du ska ta fram sjöbusen i dig. Nej, hit kan du komma för att strosa runt bland vikingahusen i vår vikingaby, som är uppbyggda precis så som husen såg ut i staden när den blomstrade. Här kan du dessutom besöka våra duktiga hantverkare som använder samma tekniker och verktyg som Birkas invånare gjorde en gång i tiden.

Hantverkarna finns på plats under våra tre temaveckor ”Vikingar på Birka” i juli. Ta en titt i vårt kalendarium för mer information.

Den svarta jorden berättar historien om Birka

Eftersom husen var byggda av trä finns förstås inga ruiner att utgå ifrån, men med utgångspunkt från tidigare arkeologiska utgrävningar och med hjälp av den så kallade svarta jorden vet vi ganska mycket om hur staden var uppbyggd.

Svart jord kallar man de spår som långvarig bebyggelse lämnar i marken. Inom arkeologi ger sådana områden en bra fingervisning om hur bebyggelsen sett ut och under hur lång tid ett område har varit tätbebyggt.

Så bodde vikingarna

Under vikingatiden bodde en familj på ungefär 6-10 personer i varje hus. Man försörjde sig som hantverkare eller levde på handelsverksamhet. Husen bestod för det mest av ett stort rum där man både levde och sov så och ett rum som användes som verkstad eller förråd. Att låta hela familjen leva i ett och samma rum var, förutom att det gav trygghet, ett smart sätt att hålla värmen.

Husen i det utgrävda området fick stå mellan 2,5 till 15 år, vilket med dagens mått mätt vore en otroligt dålig investering. Det var för det mesta bränder, röta, takläckage eller ekonomiska orsaker som gjorde att husen hade så kort livslängd.

Rekonstruktionerna

Våra rekonstruktioner av vikingarnas hus på Birka bygger både på den kunskap som framkommit under utgrävningar på ön som på det vi vet om hur hus var byggda under vikingatiden.

Allt börjar om

Allting började våren 2006 då vi började arbetet med att bygga upp staden igen. Vi byggde ett trähus i skiftesteknik samt stommen till ett annat hus som flätas och lerklinas. Under 2007-2009 utökade vi stadsmiljön med tre nya hus som byggdes i samarbete med Högskolan på Gotland. 2010 började vi arbetet med att inreda våra hus och efter det har vi fortsatt vårt arbete med att bygga tydliga tomtstrukturer i kvarteret. Mellan de cirka 100 kvadratmeter stora tomterna finns mindre gator mellan husraderna och större passager ner till hamnen – precis som det såg ut i staden förr.

Gammal teknik som håller än

Husen är tidiga ramverkshus som byggs genom att man först tillverkar en ram med husets storlek och sedan lyfter upp den med jordgrävda stolpar och täcker med ett tak. Väggytorna, alltså facken mellan stolparna, flätas och lerklinas eller fylls med trä. Vid den här tiden finns ännu inga belägg för att man skulle ha använt sig av knuttimring på Birka. Man vet dock från utgrävningar av andra platser att man använt sig av denna teknik under vikingatiden.

Ett projekt som drivs av passion

Arbetet med att rekonstruera staden finansieras av Strömma i samarbete med Högskolan på Gotland och leds av experter och hantverkare. Gruppens uppdrag är att se till att rekonstruktionerna går i linje med aktuell forskning och arkeologiska utgrävningar på Björkö. Vår passionerade expertgrupp består av Björn Ambrosiani, Lena Holmqvist Olausson, Dan Carlsson och Magnus Sjöholm.

Datum/Tider

Vikingar på Birka 8 juli -3 aug 2019

På gång på Birka

Upptäckter och aktiviteter Vikingar på Birka
Läs mer Stäng
 • Museum & butik
 • Museum & butik
 • Museum & butik

Museum & butik

 • shop

I vårt vikingamuseum kommer du så nära historien att du nästan kan ta på den. Här visas spännande kartor från georadarundersökningar samt en runsten som man länge trott var försvunnen men som nyligen hittats. I museets basutställning, som alltid står uppställd, finns detaljrika modeller som visar hur livet kan ha...

I vårt vikingamuseum kommer du så nära historien att du nästan kan ta på den. Här visas spännande kartor från georadarundersökningar samt en runsten som man länge trott var försvunnen men som nyligen hittats.

I museets basutställning, som alltid står uppställd, finns detaljrika modeller som visar hur livet kan ha sett ut för Birkas invånare under vikingatiden. Här kan du också titta på arkeologiska fynd och replikor från Birkas många olika utgrävningar.

Museibutik

Här på Birka vet vi allt om vad minnen betyder. Därför har vi lagt mycket krut på att du som besökt vårt museum ska kunna få med dig fina minnen från ditt besök. Här finns både spännande böcker för dig som vill läsa mer om vikingarna och omsorgsfullt gjorda kopior från utställningen som du kan ta med dig hem.

Här hittar du bland annat replikor på pärlor som vi har hittat här på ön, smycken, glas och leksaker. Du hittar även vackra bruksföremål som lergods, kannor, skålar, krokar, slevar, trägudar och mycket mer!

Priser 2020

Reser du med Strömma ingår alltid resa tur/retur, guidad visning av fornlämningsområdet på ön samt entré till museet. Gästhamnsgäster får 20% rabatt vid uppvisande av gästhamnskvitto.

Entré samt visning av fornlämningsområdet: Endast entré:
Vuxen 150 kr Vuxen 100 kr
Barn 6-12 år 75 kr Barn 6-12 år 50 kr
Barn 0-5 år fri entré Barn 0-5 år fri entré

Öppettider 2020

Datum Tider
9 maj – 18 juni Dagligen
Kl. 11.00-15.00
19 juni – 21 juni Stängt
22 juni – 16 aug. Dagligen
Kl. 11.00-17.30
17 aug. – 30 sep. Dagligen
Kl. 11.00-15.30
3 sep. – 27 sep. Tors-sön
Kl. 11.00-15.00

 

Läs mer Stäng
 • Ansgarskorset

Ansgarskorset

Ansgar var en missionär som levde under 800-talet. Han brukar kallas för Nordens apostel eftersom det var han som tog hit kristendomen. På Birka hittar du det berömda Ansgarsmonumentet som är ett minne av hans ankomst till Sverige.

Ansgar var en missionär som levde under 800-talet. Han brukar kallas för Nordens apostel eftersom det var han som tog hit kristendomen. På Birka hittar du det berömda Ansgarsmonumentet som är ett minne av hans ankomst till Sverige.

Sverige och kristendomen

Det var den karolinska kejsaren Ludvig den fromme som skickade hit missionären Ansgar efter att ha fått sändebud från sveakungen. Året var 829 och kungen menade att det fanns många i hans land som ville övergå till den kristna tron. Det skulle visa sig vara en sanning med modifikation.

Den första församlingen

Ansgar och hans medhjälpare munken Witmar bildade en första liten församling samma år. Det blev inte riktigt den succé som kungen menat och man kan, såhär i efterhand, tro att förfrågan mer var en vänlig gest till den djupt kristne kejsaren.

Församlingen löses upp

Av okända skäl hamnade församlingen i konflikt med den hedniska befolkningen och upplöstes. Ansgar fick därför, i början av 850-talet, återvända till ön för att återupprätta den kristna församlingen. Dock fick han ännu en gång lämna Birka utan att lyckas med sin mission att kristna folket, som fortsatte att dyrka de gamla gudarna.

Ett minne att besöka

På Borgbergets krön, innanför fornborgen på vid Birka på Björkö står Ansgarsmonumentet, eller Ansgarskorset som det också kallas. Det är ett känt landmärke som restes 1834 till minne av att det då hade gått tusen år sedan Ansgar kom till Birka.

Ta en 360°-tur runt Ansgarsmonumentet före ditt besök.

Hur tar jag mig hit?

Vägbeskrivning
Ansgarkorset står på en höjd nordöst om gästhamnen. Följ vägen tills du har passerat museet. Där vägen delar sig tar du vänster och följer sedan skyltningen mot Ansgarmonumentet.

På gång på Birka

Upptäckter och aktiviteter Vikingar på Birka
Läs mer Stäng
 • Café Eldrimner

Café Eldrimner

 • cafe
 • restaurant

Måltiden har alltid spelat en stor roll – nu precis som på vikingarnas tid. Förutom att mätta hungriga magar har det alltid varit ett sätt att umgås. Hos oss på Birka finns både restaurang Särimner för den som är lite hungrigare och Café Eldrimner för den som bara är lite...

Måltiden har alltid spelat en stor roll – nu precis som på vikingarnas tid. Förutom att mätta hungriga magar har det alltid varit ett sätt att umgås. Hos oss på Birka finns både restaurang Särimner för den som är lite hungrigare och Café Eldrimner för den som bara är lite sugen. Här finns en mysig uteservering under tak och vi serverar alltid så mycket närproducerat som möjligt.

Café Eldrimner för den som vill fika eller bara är lite sugen! Här kan du stanna till för att få kalla drycker, kaffe eller te, en varm och god VIK-INg (kött i bröd eller spenat och fårost i bröd), pannkakor och nybakat kaffebröd.

Vi säljer kulglass från Sänkdalens Gård – KRAV , ekologisk, närproducerat och garanterat svenskt.

Öppettider 2019
29 juni – 11 aug 11-15:30
Vill du fika andra tider är du välkommen till Restaurang Särimner som under perioden har öppet
sön – tor                                                                                  9 – 21
fre – lör                                                                                   9 – 23

Besök även Restaurang Särimner >>

 • Gästhamnen

Gästhamnen

 • boat
 • cafe
 • restaurant

Till Birka kan du givetvis också ta dig med egen båt och du får gärna stanna ett tag och njuta av ön. Under sommarsäsongen finns det både färskvatten, sophantering, dusch och toalett.

Till Birka kan du givetvis också ta dig med egen båt och du får gärna stanna ett tag och njuta av ön. Under sommarsäsongen finns det både färskvatten, sophantering, dusch och toalett.

Gästhamnsavgifter 2020

Dag: 125 kr
Dygn: 175 kr

Du får gärna förtöja med bredsida men eftersom det tar upp extra plats kostar det dubbel hamnavgift. Observera att dagsavgift tillkommer oavsett av hur länge man ligger förtöjd. Avgiften betalas på Restaurang Särimner eller till någon av våra hamnvärdar. I avgiften ingår tillgång till toalett och dusch samt färskvatten. Kontakta restaurangen vid ankomst för att få aktuell kod. Restaurangen håller öppet enligt hemsidan, men är flexibla vid stor efterfrågan.

Övriga regler

Vattnet runt Björkö räknas som ett fornlämningsområde och därför råder det ankringsförbud i viken samt 50 meter ifrån strandkanten. Mellan klockan 23:00 och 06:00 vill vi att ljudnivån hålls nere.

Rabatt på guidade visningar och entré till museet

Mot uppvisande av ditt gästhamnskvitto får du 20 % rabatt på guidad visning av fornlämningsområdet samt till entrén till museet.

Biljettpriser 2020

Guidetur OCH museientré
Vuxen              150 kr
Barn 6-12 år    75 kr
Barn 0-5 år       Gratis

Guidetur ELLER museientré
Vuxen              100 kr
Barn 6-12 år    50 kr
Barn 0-5 år       Gratis

Position: 59° 19,8 N 17° 32,5 E
Antal gästplatser: 40
Hamndjup: 1-3 m
Förtöjning: Ankare
Hamnvärd 1: Restaurang Särimner
Hamnvärd 2: Birkamuseet
El/Vatten: Nej/Ja
Latrintömning: Nej
Toalett/Dusch: Ja/Ja
Diesel/Bensin/Gasol: Nej/Nej/Nej
Trailerramp: Nej
Båtvarv: Nej
Grund: Markerat grund nära bryggan i SV.

Kontakt


08-560 51 031
sarimner@stromma.se

På gång på Birka

Upptäckter och aktiviteter Vikingar på Birka
Läs mer Stäng
 • Badplatsen

Badplatsen

 • for_families_with_kids

Vikingarna var inte några smutsiga vildar, som man kanske kan tro. Tvärtom var de faktiskt ovanligt renliga för den här tiden och badade regelbundet. Man berättar om lördagsbad och att dagen fått sitt namn efter lögardagen, som betyder just baddagen. Detta kan jämföras med andra européer som tog sig ett...

Vikingarna var inte några smutsiga vildar, som man kanske kan tro. Tvärtom var de faktiskt ovanligt renliga för den här tiden och badade regelbundet. Man berättar om lördagsbad och att dagen fått sitt namn efter lögardagen, som betyder just baddagen. Detta kan jämföras med andra européer som tog sig ett bad 1-2 gånger per år! Och då passade det ju alldeles perfekt att bo på en ö!

Här på Birka finns en liten badvänlig strand även idag, så om du packar handduken och tar dig ett dopp för att svalka dig efter en promenad i fornlämningsområdet kan du tänka på att samma vatten en gång i tiden fungerade som vikingarnas badkar.

Och oavsett om du badat eller ej kan du alltid passa på att pausa på Restaurang Särimner eller Café Eldrimner som ligger i närheten. Där serveras lunch, kaffe glass och andra godsaker!

På gång på Birka

Upptäckter och aktiviteter Vikingar på Birka
Läs mer Stäng
 • Guidade visningar

Guidade visningar

Att följa med en guide runt på ön och få historien om Birka berättad för sig är det allra bästa sättet att levandegöra vikingatiden! Våra kunniga guider visar dig runt i fornlämningsområdet och ger en tydlig bild av platsen där staden Birka en gång låg. Om du kommer till ön...

Att följa med en guide runt på ön och få historien om Birka berättad för sig är det allra bästa sättet att levandegöra vikingatiden! Våra kunniga guider visar dig runt i fornlämningsområdet och ger en tydlig bild av platsen där staden Birka en gång låg. Om du kommer till ön med någon av Strömmas båtar ingår dessutom våra visningar i besöket.

Under säsongen erbjuder vi erbjuder flera typer av visningar på Birka. Dels finns förstås visningar på svenska, men också en som är anpassad för våra utländska besökare. Visningarna är cirka en timme lång och innebär en promenad på cirka 1,5 km i varierad terräng.

Under våra temaveckor har vi dessutom fördjupande arkeologivisningar som brukar vara otroligt uppskattade! Aktuella temavisningar hittar du under På gång på Birka.

Birkavisning på svenska

Birkavisningen är en cirka 1 timmes guidad visning i fornlämningsområdet där ni får en övergripande bild av vikingatiden och den forna staden Birka. Det är en spännande genomgång som tydligt målar upp en del av historien som utspelat sig här.

Birkavisning på engelska

För utländska gäster har vi en guidad tur i fornlämningsområdet på engelska, liknande den svenska, men med lite mer grundläggande information än för de svensktalande gästerna.

Alla guidade turer startar vid museet.

Datum/Tider

Guidetider 2019

16 maj – 8 juni Tors – Fre
11:30 Engelska
12:45 Svenska

4 maj– 6 juni + 31 maj Lör – Sön
12:30 Engelska
13: 45 Svenska

8 juni – 29 juni
12:30 Engelska
13: 45 Svenska

30 juni-11 augusti
12:15 Svenska
12:15 Svenska
13:15 Engelska
13:15 Svenska
14:15 Svenska
14:15 Engelska

12 Aug – 31 aug Mån – Fre
11:30 Engelska
12:45 Svenska

17 aug – 22 sep Lör – sön
12:30 Engelska
13: 45 Svenska

5 sep – 20 sep, Tor - Fre
11:30 Engelska
12:45 Svenska

Privat guide

Om ni kommer som grupp till Birka eller om ni har speciella önskemål/intressen/behov så finns möjlighet att hyra en helt egen guide. En sådan guidning tar cirka 1 timma. Vi brukar rekommendera större sällskap och grupper att hyra en egen guide, på så sätt slipper ni bli låsta till de reguljära visningarna och kan planera er dag på Björkö precis som ni själva vill! Fördelen med en egen guide är också att ni håller ihop gruppen och får större chans att ställa frågor och föra en dialog med guiden.

Pris för egen guide 2020
2975:- exkl. moms
För bokning av egen guide kontakta oss på: 08-1200 40 00

Läs mer Stäng
 • Ansgarskapellet

Ansgarskapellet

Ansgarskapellet byggdes cirka 1930, hundra år efter att Angsgarsmonumentet restes och till minne av att det var 1100 år sedan munken Ansgar kom till Sverige för att kristna landet. Idag är Ansgarskapellet en sommarkyrka som håller öppet för enskilda besök, gruppbesök med gudstjänster, bröllop och dop.

Ansgarskapellet byggdes cirka 1930, hundra år efter att Angsgarsmonumentet restes och till minne av att det var 1100 år sedan munken Ansgar kom till Sverige för att kristna landet. Idag är Ansgarskapellet en sommarkyrka som håller öppet för enskilda besök, gruppbesök med gudstjänster, bröllop och dop.

Kapellet är ritat av arkitekten Lars Israel Wahlman och flera av den tidens stora konstnärer och arkitekter har fått vara med och bidra med målningar och skulpturer som berättar om Ansgars liv och budskap.

Ansgarskapellet förvaltas idag av en stiftelse och det är Ekerö pastorat som ansvarar för skötseln.

Ta en titt in i Ansgarskapellet före ditt besök med en 360°-tur.

Kontakt

Ansgarskapellet, Björkö 20, 178 92 , Adelsö
08-560 387 00
http://www.svenskakyrkan.se/ekero
ekero.pastorat@svenskakyrkan.se

Hur tar jag mig hit?

Vägbeskrivning
Kapellet ligger cirka 1,7 km från färjeläget. Följ vägen förbi museet. Vid vägskälet tar man höger och följer skyltarna mot Ansgarskapellet.

På gång på Birka

Upptäckter och aktiviteter Vikingar på Birka
Läs mer Stäng
 • Vikingar på Birka
 • Vikingar på Birka
 • Vikingar på Birka
 • Vikingar på Birka

Vikingar på Birka

Under Vikingar på Birka befolkas vårt vikingakvarter av föreningen Birka – Hovgårdens Gille Här kan du strosa runt i vikingakvarteret och prata med vikingar, besöka hantverkarna som berättar om sitt arbete, prova på pilbågsskytte, mala mjöl och baka bröd på historiskt vis. Se vår fornnordiska odling Eiras Gardur, och ta...

Under Vikingar på Birka befolkas vårt vikingakvarter av föreningen Birka – Hovgårdens Gille

Här kan du strosa runt i vikingakvarteret och prata med vikingar, besöka hantverkarna som berättar om sitt arbete, prova på pilbågsskytte, mala mjöl och baka bröd på historiskt vis. Se vår fornnordiska odling Eiras Gardur, och ta en sväng ner till vår lilla hamn och titta på vikingabåtarna.

Läs mer om föreningen Birka – Hovgårdens Gille

Datum/Tider

8 juli-3 augusti 2019

På gång på Birka

Upptäckter och aktiviteter Vikingar på Birka
Läs mer Stäng