Birka Historical Tattoo Fest
Vikingamarknad – Musik – Workshops – Tatueringsfestival
Här möter du världsartister från den historiska, nordiska, keltiska, baltiska och ornamentaliska tatueringsscenen, som arbetar med olika historiska och elektriska metoder.
Glamping på Birka
Ta chansen och övernatta i Glampingtält på Birka. Vi erbjuder logi i våra helt nybyggda 2 och 4 mannatält – riktiga sängar med hotellstandard.
Fornkungar i historia och ohistoria – Att återfinna en försvunnen tid
En gång var de kända av alla i Sverige – mytomspunna gestalter som Ane den gamle, Ingjald illråde och Erik Väderhatt, som en gång sågs som delar av vår historia men senare avfärdats som sagor. Besök Birka och lyssna till professor Daniel Sävborg som hjälper oss återupptäcka dessa nästintill glömda personer.
Fira Midsommar på birka
Välkommen till Björkö och Birka för att fira en traditionell midsommar med god mat och dryck på Restaurang Särimner, lekar och dans runt midsommarstången.
Tema vecka – Barnens Birka
Välkomna till Barnens Birka! Här finns mycket att uppleva och upptäcka för nyfikna barn.
Tema Veckor – Vikingar på Birka
Under Vikingar på Birka befolkas vårt vikingakvarter av föreningen Birka-Hovgårdens Gille som bor och lever här under två veckor i sommar. Du kan strosa runt i vikingakvarteret och prata med vikingar, besöka hantverkarna som berättar om sitt arbete och besöka vår lilla hamn och titta på vikingabåtarna.
Starke viking
Upplev succén Starke Viking! En styrketävling i samklang mellan forna och nutida tävlingsgrenar. Se tävlingarna, delta själv eller testa din styrka på prova på stationerna.
Hunden – Vikingens bästa vän!
En helg med extra allt för er vars hjärta bultar för våra fyrbenta vänner. Eventet arrangeras i samarbete med Svenska Isländsk Fårhunds klubben
temahelg – Ansgar Nordens apostel
Hör Ansgar själv berätta om sina dramatiska resor till Birka, stormiga tingsförhandlingar och ond bråd död i en stad lång borta i vildmarken.
temahelg – fira vikingarnas halloween
En helg då magin och mytiska väsen är mer närvarande än någonsin ute på vikingaön i Mälaren.
Restaurang Särimner
Välkommen till vår Vikingakrog vid Mälarens strand! Vi använder närproducerade råvaror så mycket det går, och alltid svenska när det finns möjlighet.
Café Eldrimner
Måltiden har alltid spelat en stor roll – nu precis som på vikingarnas tid. Förutom att mätta hungriga magar har det alltid varit ett sätt att umgås. Hos oss på Birka finns både restaurang Särimner för den som är lite hungrigare och Café Eldrimner för den som bara är lite…
Vikingabyn
På Birka kan du känna sig som en äkta viking – och då menar vi inte att du ska ta fram sjöbusen i dig. Nej, hit kan du komma för att strosa runt bland vikingahusen i vår vikingaby, som är uppbyggda precis så som husen såg ut i staden när den blomstrade….
Guidade visningar
Att följa med en guide runt på ön och få historien om Birka berättad för sig är det allra bästa sättet att levandegöra vikingatiden! Våra kunniga guider visar dig runt i fornlämningsområdet och ger en tydlig bild av platsen där staden Birka en gång låg. Om du kommer till ön…
Museum & butik
I vårt vikingamuseum kommer du så nära historien att du nästan kan ta på den. Här visas spännande kartor från georadarundersökningar samt en runsten som man länge trott var försvunnen men som nyligen hittats.
Ansgarskapellet
Ansgarskapellet byggdes cirka 1930, hundra år efter att Angsgarsmonumentet restes och till minne av att det var 1100 år sedan munken Ansgar kom till Sverige för att kristna landet. Idag är Ansgarskapellet en sommarkyrka som håller öppet för enskilda besök, gruppbesök med gudstjänster, bröllop och dop.
Ansgarskorset
Ansgar var en missionär som levde under 800-talet. Han brukar kallas för Nordens apostel eftersom det var han som tog hit kristendomen. På Birka hittar du det berömda Ansgarsmonumentet som är ett minne av hans ankomst till Sverige.
Utställning på museet – Begravd på Birka
Möt Älgmannen och Ynglingen från 700-talet, Kvinnan med den gröna bägaren från 800-talet och Krigarkvinnan från 900-talet. De levde alla under olika århundraden, hade olika social status, kön, ålder och yrken. Men en sak hade de alla gemensamt – de blev begravda på Birka.
Gästhamnen
Till Birka kan du givetvis också ta dig med egen båt och du får gärna stanna ett tag och njuta av ön. Under sommarsäsongen finns det både färskvatten, sophantering, dusch och toalett.
Badplatsen
Vikingarna var inte några smutsiga vildar, som man kanske kan tro. Tvärtom var de faktiskt ovanligt renliga för den här tiden och badade regelbundet. Man berättar om lördagsbad och att dagen fått sitt namn efter lögardagen, som betyder just baddagen. Detta kan jämföras med andra européer som tog sig ett…
SOCIALA MEDIER
© 2024 Strömma Turism & Sjöfart AB | Svensksundsvägen 19, SE-11 1 49 STOCKHOLM | Birka Vikingastaden ingår i Stromma