Hitta på Birka

 • Häst och vagn på Birka

Häst och vagn på Birka

Skoj för hela familjen! Låt hästen Stinör ta er med på en tur runt Birkas fornlämningsområde med ett kort stopp vid Ansgarskapellet.

Skoj för hela familjen! Låt hästen Stinör ta er med på en tur runt Birkas fornlämningsområde med ett kort stopp vid Ansgarskapellet.

Turen med tar 60 minuter och startar vid Idavallen.

Datum/Tider

Onsdag – söndag mellan 1 juli och 13 augusti.

Tider:
Kl 12.15
Kl 13.15
Kl 14.15

Priser

Pris: 70 kr

Barn som sitter i knät: gratis.
Biljetterna säljs endast i Birkas museum.

 • Restaurang Särimner
 • Restaurang Särimner
 • Restaurang Särimner

Restaurang Särimner

 • cafe
 • restaurant

Inför sommaren 2017 har restaurang Särimner fått sig en rejäl ansiktslyftning. I samarbete med Martin "E-type" Erikson har restaurangen "vikingifierats" och du tas med på en resa 1000 år tillbaka i tiden, både vad gäller helhetsupplevelsen och smaklökarna. Här får du uppleva grillkvällar, njuta av trevligt umgänge och god mat....

Inför sommaren 2017 har restaurang Särimner fått sig en rejäl ansiktslyftning. I samarbete med Martin "E-type" Erikson har restaurangen "vikingifierats" och du tas med på en resa 1000 år tillbaka i tiden, både vad gäller helhetsupplevelsen och smaklökarna. Här får du uppleva grillkvällar, njuta av trevligt umgänge och god mat. Några kvällar i juli anordnas även musikunderhållning. Du som tar dig hit med egen båt kan enkelt lägga till i Birkas gästhamn.

Restaurang Särimner har två fina uteplatser – en på trädäcket i anslutning till restaurangen och en i vår trädgårdsuteservering. Maten är lagad på råvaror med närproducerat tänk – till och med ölen kommer från bryggerier på Adelsö och Helgö som ligger nästgårds.

Särimner alldeles nyligen, tillsammans med Strömma Kanalbolagets restaurangfartyg, gått med i nätverket Hållbara Restauranger. Vi jobbar mycket med råvaror från lokala leverantörer, som är både ekologiska och kravmärkta.

Du som tar dig hit med egen båt kan enkelt lägga till i Birkas gästhamn.

Öppettider 2017
17 juni – 27 augusti
Dagligen, lunch & middag

Besök även Café Eldrimner >>

Tack för säsongen 2017!

Alla vi som arbetat på Restaurang Särimner denna sommar vill tacka alla våra gäster för i år.

Vi har haft en fantastisk sommar med massor nya och gamla gäster, härliga och goda vildsvinsgillen, rolig kräftskiva, och många fantastiska solnedgångar. Dagar med massor av besökare och långa köer, och mysiga regniga dagar med sprakande brasa i spisen och gott om tid för samtal med gäster från världens alla hörn.

Nu börjar vi planera inför nästa sommar!

Välkomna tillbaka då, önskar

Veronica Björkman och Martin Erikson
Thomas, Mike, Ahnna, Joar, Jake, Maudan, Peter, Edwin, Jessica, Erik, Eja, Timothy och Wilmer.

Läs mer Stäng
 • Barnens Birka – vikingatida magi

Barnens Birka – vikingatida magi

Kom och besök Birkas egen stavbärerska och se hur hon lever och bor. Den fornnordiska stavbärerskan, även kallad völva*, visar och berättar om hur sjuka kunde botas. Om du vågar kanske du även får smaka på en spännande, helande dryck. Stavbärerskan berättar om gudarna och om vad människorna trodde på....

Kom och besök Birkas egen stavbärerska och se hur hon lever och bor. Den fornnordiska stavbärerskan, även kallad völva*, visar och berättar om hur sjuka kunde botas. Om du vågar kanske du även får smaka på en spännande, helande dryck. Stavbärerskan berättar om gudarna och om vad människorna trodde på. Under besöket får du även göra din egen magiska kraftruna som du tar med dig hem.

Ett spännande möte som du inte glömmer!

*Ordet völva  är en avledning av det fornnordiska ordet vǫlr, som är en rund stav. Man kan därför tolka ordet som ”stavbärerska”. Under förkristen tid var völvan en högt aktad kvinna. Hon vandrade omkring i landet och välkomnades till folkets gårdar bland annat för att besvara framtidsfrågor angående kommande skördar, hela sjuka etc. Detta gjorde hon under så kallad sejd, det vill säga att hon kontaktade andevärlden genom att försätta sig i trans.

Datum/Tider

Datum: 25 juni – 7 juli
Tid: Kl 12.30, 13.30 och 14.45
Plats: I det vikingatida kvarteret

 • Vikingabyn

Vikingabyn

 • shop
 • for_families_with_kids

På Birka kan du känna sig som en äkta viking – och då menar vi inte att du ska ta fram sjöbusen i dig. Nej, hit kan du komma för att strosa runt bland vikingahusen i vår vikingaby, som är uppbyggda precis så som husen såg ut i staden när den blomstrade....

På Birka kan du känna sig som en äkta viking – och då menar vi inte att du ska ta fram sjöbusen i dig. Nej, hit kan du komma för att strosa runt bland vikingahusen i vår vikingaby, som är uppbyggda precis så som husen såg ut i staden när den blomstrade. Här kan du dessutom besöka våra duktiga hantverkare som använder samma tekniker och verktyg som Birkas invånare gjorde en gång i tiden.

Hantverkarna finns på plats under våra tre temaveckor ”Vikingar på Birka” i juli. Ta en titt i vårt kalendarium för mer information.

Den svarta jorden berättar historien om Birka

Eftersom husen var byggda av trä finns förstås inga ruiner att utgå ifrån, men med utgångspunkt från tidigare arkeologiska utgrävningar och med hjälp av den så kallade svarta jorden vet vi ganska mycket om hur staden var uppbyggd.

Svart jord kallar man de spår som långvarig bebyggelse lämnar i marken. Inom arkeologi ger sådana områden en bra fingervisning om hur bebyggelsen sett ut och under hur lång tid ett område har varit tätbebyggt.

Så bodde vikingarna

Under vikingatiden bodde en familj på ungefär 6-10 personer i varje hus. Man försörjde sig som hantverkare eller levde på handelsverksamhet. Husen bestod för det mest av ett stort rum där man både levde och sov så och ett rum som användes som verkstad eller förråd. Att låta hela familjen leva i ett och samma rum var, förutom att det gav trygghet, ett smart sätt att hålla värmen.

Husen i det utgrävda området fick stå mellan 2,5 till 15 år, vilket med dagens mått mätt vore en otroligt dålig investering. Det var för det mesta bränder, röta, takläckage eller ekonomiska orsaker som gjorde att husen hade så kort livslängd.

Rekonstruktionerna

Våra rekonstruktioner av vikingarnas hus på Birka bygger både på den kunskap som framkommit under utgrävningar på ön som på det vi vet om hur hus var byggda under vikingatiden.

Allt börjar om

Allting började våren 2006 då vi började arbetet med att bygga upp staden igen. Vi byggde ett trähus i skiftesteknik samt stommen till ett annat hus som flätas och lerklinas. Under 2007-2009 utökade vi stadsmiljön med tre nya hus som byggdes i samarbete med Högskolan på Gotland. 2010 började vi arbetet med att inreda våra hus och efter det har vi fortsatt vårt arbete med att bygga tydliga tomtstrukturer i kvarteret. Mellan de cirka 100 kvadratmeter stora tomterna finns mindre gator mellan husraderna och större passager ner till hamnen – precis som det såg ut i staden förr.

Gammal teknik som håller än

Husen är tidiga ramverkshus som byggs genom att man först tillverkar en ram med husets storlek och sedan lyfter upp den med jordgrävda stolpar och täcker med ett tak. Väggytorna, alltså facken mellan stolparna, flätas och lerklinas eller fylls med trä. Vid den här tiden finns ännu inga belägg för att man skulle ha använt sig av knuttimring på Birka. Man vet dock från utgrävningar av andra platser att man använt sig av denna teknik under vikingatiden.

Ett projekt som drivs av passion

Arbetet med att rekonstruera staden finansieras av Strömma i samarbete med Högskolan på Gotland och leds av experter och hantverkare. Gruppens uppdrag är att se till att rekonstruktionerna går i linje med aktuell forskning och arkeologiska utgrävningar på Björkö. Vår passionerade expertgrupp består av Björn Ambrosiani, Lena Holmqvist Olausson, Dan Carlsson och Magnus Sjöholm.

Datum/Tider

Vikingar på Birka 8 - 30 juli 2017

 • Museum & butik
 • Museum & butik
 • Museum & butik

Museum & butik

 • shop

I vårt vikingamuseum kommer du så nära historien att du nästan kan ta på den. Här visas forntida fynd som träföremål från de marinarkeologiska utgrävningarna, spännande kartor från georadarundersökningar samt en runsten som man länge trott var försvunnen men som nyligen hittats. I museets basutställning, som alltid står uppställd, finns...

I vårt vikingamuseum kommer du så nära historien att du nästan kan ta på den. Här visas forntida fynd som träföremål från de marinarkeologiska utgrävningarna, spännande kartor från georadarundersökningar samt en runsten som man länge trott var försvunnen men som nyligen hittats.

I museets basutställning, som alltid står uppställd, finns detaljrika modeller som visar hur livet kan ha sett ut för Birkas invånare under vikingatiden. Här kan du också titta på arkeologiska fynd och replikor från Birkas många olika utgrävningar.

Museibutik

Här på Birka vet vi allt om vad minnen betyder. Därför har vi lagt mycket krut på att du som besökt vårt museum ska kunna få med dig fina minnen från ditt besök. Här finns både spännande böcker för dig som vill läsa mer om vikingarna och omsorgsfullt gjorda kopior från utställningen som du kan ta med dig hem.

Här hittar du bland annat replikor på pärlor som vi har hittat här på ön, smycken, glas och leksaker. Du hittar även vackra bruksföremål som lergods, kannor, skålar, krokar, slevar, trägudar och mycket mer!

Priser 2017

Reser du med Strömma ingår alltid resa tur/retur, guidad visning av fornlämningsområdet på ön samt entré till museet. Gästhamnsgäster får 20% rabatt vid uppvisande av gästhamnskvitto.

Entré samt visning av fornlämningsområdet: Endast entré:
Vuxen 150 kr Vuxen 100 kr
Barn 6-12 år 75 kr Barn 6-12 år 50 kr
Barn 0-5 år fri entré Barn 0-5 år fri entré

Kontakt


08-560 515 40
birka.museet@stromma.se

Öppettider 2017

Datum Tider
29-30 april 12:00-15:00
6-7 maj 12:00-15:00
8 maj-8 juni Mån-fre 11:00-14:30, lör-sön & helgdag 12:00-15:00
9 juni Stängt
10-21 juni 11:30-15:30
22-23 juni Stängt
24 juni-13 aug 11:00-17:00
14 aug-1 sept Mån-fre 11:00-14:00, lör-sön 12:00-15:00
7-24 sept Tors-fre 11:00-14:00, lör-sön 12:00-15:00

 

Läs mer Stäng
 • Ansgarskorset

Ansgarskorset

Ansgar var en missionär som levde under 800-talet. Han brukar kallas för Nordens apostel eftersom det var han som tog hit kristendomen. På Birka hittar du det berömda Ansgarsmonumentet som är ett minne av hans ankomst till Sverige.

Ansgar var en missionär som levde under 800-talet. Han brukar kallas för Nordens apostel eftersom det var han som tog hit kristendomen. På Birka hittar du det berömda Ansgarsmonumentet som är ett minne av hans ankomst till Sverige.

Sverige och kristendomen

Det var den karolinska kejsaren Ludvig den fromme som skickade hit missionären Ansgar efter att ha fått sändebud från sveakungen. Året var 829 och kungen menade att det fanns många i hans land som ville övergå till den kristna tron. Det skulle visa sig vara en sanning med modifikation.

Den första församlingen

Ansgar och hans medhjälpare munken Witmar bildade en första liten församling samma år. Det blev inte riktigt den succé som kungen menat och man kan, såhär i efterhand, tro att förfrågan mer var en vänlig gest till den djupt kristne kejsaren.

Församlingen löses upp

Av okända skäl hamnade församlingen i konflikt med den hedniska befolkningen och upplöstes. Ansgar fick därför, i början av 850-talet, återvända till ön för att återupprätta den kristna församlingen. Dock fick han ännu en gång lämna Birka utan att lyckas med sin mission att kristna folket, som fortsatte att dyrka de gamla gudarna.

Ett minne att besöka

På Borgbergets krön, innanför fornborgen på vid Birka på Björkö står Ansgarsmonumentet, eller Ansgarskorset som det också kallas. Det är ett känt landmärke som restes 1834 till minne av att det då hade gått tusen år sedan Ansgar kom till Birka.

Ta en 360°-tur runt Ansgarsmonumentet före ditt besök.

Hur tar jag mig hit?

Vägbeskrivning
Ansgarkorset står på en höjd nordöst om gästhamnen. Följ vägen tills du har passerat museet. Där vägen delar sig tar du vänster och följer sedan skyltningen mot Ansgarmonumentet.
 • Café Eldrimner

Café Eldrimner

 • cafe
 • restaurant

Måltiden har alltid spelat en stor roll – nu precis som på vikingarnas tid. Förutom att mätta hungriga magar har det alltid varit ett sätt att umgås. Hos oss på Birka finns både restaurang Särimner för den som är lite hungrigare och Café Eldrimner för den som bara är lite...

Måltiden har alltid spelat en stor roll – nu precis som på vikingarnas tid. Förutom att mätta hungriga magar har det alltid varit ett sätt att umgås. Hos oss på Birka finns både restaurang Särimner för den som är lite hungrigare och Café Eldrimner för den som bara är lite sugen. Här finns en mysig uteservering under tak och vi serverar alltid så mycket närproducerat som möjligt.

Här kan du stanna till för att få kalla drycker, kaffe eller te, en varm och god VIKING (kött i bröd eller spenat och fårost i bröd), pannkakor, nybakat kaffebröd, glass och mycket mer att stilla hungern, vilket kan behövas när man har gått i vikingarnas fotspår hela dagen.

Öppettider 2017
29–30 april Öppet
6–7 maj Öppet
11 maj–8 juni Tors-sön och helgdagar
10–18 juni Dagligen
19–30 juni Stängt
1 juli–13 aug Dagligen
14–27 aug Stängt
28 aug–3 sept Dagligen
4–24 sept Tors-sön

Besök även Restaurang Särimner >>

 • Gästhamnen

Gästhamnen

 • boat
 • cafe
 • restaurant

Till Birka kan du givetvis också ta dig med egen båt och du får gärna stanna ett tag och njuta av ön. Under sommarsäsongen finns här både färskvatten, sophantering, dusch och toalett, personlig service, byte av kylklampar, försäljning av is samt från 10 juli även tobaksförsäljning.

Till Birka kan du givetvis också ta dig med egen båt och du får gärna stanna ett tag och njuta av ön. Under sommarsäsongen finns här både färskvatten, sophantering, dusch och toalett, personlig service, byte av kylklampar, försäljning av is samt från 10 juli även tobaksförsäljning.

Gästhamnsavgifter 2017

Dag: 125 kr
Dygn: 175 kr

Du får gärna förtöja med bredsida men eftersom det tar upp extra plats kostar det dubbel hamnavgift. Observera att dagsavgift tillkommer oavsett av hur länge man ligger förtöjd. Avgiften betalas på Restaurang Särimner eller till någon av våra hamnvärdar. I avgiften ingår tillgång till toalett och dusch samt färskvatten. Kontakta restaurangen vid ankomst för att få aktuell kod. Restaurangen håller öppet enligt hemsidan, men är flexibla vid stor efterfrågan.

Övriga regler

Vattnet runt Björkö räknas som ett fornlämningsområde och därför råder det ankringsförbud i viken samt 50 meter ifrån strandkanten. Mellan klockan 23:00 och 06:00 vill vi att ljudnivån hålls nere. Eldningsförbud råder på hela Björkö, men det finns befintliga grillplatserna intill gästhamnsbryggan för den som är sugen på att grilla!

Rabatt på guidade visningar och entré till museet

Mot uppvisande av ditt gästhamnskvitto får du 20 % rabatt på guidad visning av fornlämningsområdet samt till entrén till museet.

Position: 59° 19,8 N 17° 32,5 E
Antal gästplatser: 40
Hamndjup: 1-3 m
Förtöjning: Ankare
Hamnvärd 1: Restaurang Särimner
Hamnvärd 2: Birkamuseet
El/Vatten: Nej/Ja
Latrintömning: Nej
Toalett/Dusch: Ja/Ja
Diesel/Bensin/Gasol: Nej/Nej/Nej
Trailerramp: Nej
Båtvarv: Nej
Grund: Markerat grund nära bryggan i SV.
 • Badplatsen

Badplatsen

 • for_families_with_kids

Vikingarna var inte några smutsiga vildar, som man kanske kan tro. Tvärtom var de faktiskt ovanligt renliga för den här tiden och badade regelbundet. Man berättar om lördagsbad och att dagen fått sitt namn efter lögardagen, som betyder just baddagen. Detta kan jämföras med andra européer som tog sig ett...

Vikingarna var inte några smutsiga vildar, som man kanske kan tro. Tvärtom var de faktiskt ovanligt renliga för den här tiden och badade regelbundet. Man berättar om lördagsbad och att dagen fått sitt namn efter lögardagen, som betyder just baddagen. Detta kan jämföras med andra européer som tog sig ett bad 1-2 gånger per år! Och då passade det ju alldeles perfekt att bo på en ö!

Här på Birka finns en liten badvänlig strand även idag, så om du packar handduken och tar dig ett dopp för att svalka dig efter en promenad i fornlämningsområdet kan du tänka på att samma vatten en gång i tiden fungerade som vikingarnas badkar.

Och oavsett om du badat eller ej kan du alltid passa på att pausa på Restaurang Särimner eller Café Eldrimner som ligger i närheten. Där serveras lunch, kaffe glass och andra godsaker!

 • Guidade visningar

Guidade visningar

Att följa med en guide runt på ön och få historien om Birka berättad för sig är det allra bästa sättet att levandegöra vikingatiden! Våra kunniga guider visar dig runt i fornlämningsområdet och ger en tydlig bild av platsen där staden Birka en gång låg. Om du kommer till ön...

Att följa med en guide runt på ön och få historien om Birka berättad för sig är det allra bästa sättet att levandegöra vikingatiden! Våra kunniga guider visar dig runt i fornlämningsområdet och ger en tydlig bild av platsen där staden Birka en gång låg. Om du kommer till ön med någon av Strömmas båtar ingår dessutom våra visningar i besöket.

Under säsongen erbjuder vi erbjuder flera typer av visningar på Birka. Dels finns förstås visningar på svenska, men också en som är anpassad för våra utländska besökare. Visningarna är cirka en timme lång och innebär en promenad på cirka 1,5 km i varierad terräng.

Under våra temaveckor har vi dessutom fördjupande arkeologivisningar som brukar vara otroligt uppskattade! Aktuella temavisningar hittar du under På gång på Birka.

Birkavisning på svenska

Birkavisningen är en cirka 1 timmes guidad visning i fornlämningsområdet där ni får en övergripande bild av vikingatiden och den forna staden Birka. Det är en spännande genomgång som tydligt målar upp en del av historien som utspelat sig här.

Birkavisning på engelska

För utländska gäster har vi en guidad tur i fornlämningsområdet på engelska, liknande den svenska, men med lite mer grundläggande information än för de svensktalande gästerna.

Alla guidade turer startar vid museet.

Datum/Tider

2017:
1 juli-13 aug
12:15 Svenska
13:15 Engelska & Svenska
14:15 Engelska & Svenska

14 aug-1 sept (mån-fre)
11:30 Engelska
12:30 Svenska

7-22 sept (tors-fre)
11:30 Engelska
12:30 Svenska

19 aug-24 sept (lör-sön)
12:30 Engelska
13:45 Svenska

Privat guide

Om ni kommer som grupp till Birka eller om ni har speciella önskemål/intressen/behov så finns möjlighet att hyra en helt egen guide. En sådan guidning tar cirka 1 timma. Vi brukar rekommendera större sällskap och grupper att hyra en egen guide, på så sätt slipper ni bli låsta till de reguljära visningarna och kan planera er dag på Björkö precis som ni själva vill! Fördelen med en egen guide är också att ni håller ihop gruppen och får större chans att ställa frågor och föra en dialog med guiden.

Pris för egen guide 2018:
2975:- exkl. moms
För bokning av egen guide kontakta oss på: 08-1200 40 00

Läs mer Stäng
 • Ansgarskapellet

Ansgarskapellet

Ansgarskapellet byggdes cirka 1930, hundra år efter att Angsgarsmonumentet restes och till minne av att det var 1100 år sedan munken Ansgar kom till Sverige för att kristna landet. Idag är Ansgarskapellet en sommarkyrka som håller öppet för enskilda besök, gruppbesök med gudstjänster, bröllop och dop.

Ansgarskapellet byggdes cirka 1930, hundra år efter att Angsgarsmonumentet restes och till minne av att det var 1100 år sedan munken Ansgar kom till Sverige för att kristna landet. Idag är Ansgarskapellet en sommarkyrka som håller öppet för enskilda besök, gruppbesök med gudstjänster, bröllop och dop.

Kapellet är ritat av arkitekten Lars Israel Wahlman och flera av den tidens stora konstnärer och arkitekter har fått vara med och bidra med målningar och skulpturer som berättar om Ansgars liv och budskap.

Ansgarskapellet förvaltas idag av en stiftelse och det är Ekerö pastorat som ansvarar för skötseln.

Ta en titt in i Ansgarskapellet före ditt besök med en 360°-tur.

Kontakt

Ansgarskapellet, Björkö 20, 178 92 , Adelsö
08-560 387 00
http://www.svenskakyrkan.se/ekero
ekero.pastorat@svenskakyrkan.se

Hur tar jag mig hit?

Vägbeskrivning
Kapellet ligger cirka 1,7 km från färjeläget. Följ vägen förbi museet. Vid vägskälet tar man höger och följer skyltarna mot Ansgarskapellet.
 • Matvandringar på Birka 2017

Matvandringar på Birka 2017

Är du intresserad av mat? Följ då med på en spännande matvandring i vikingarnas fotspår! Först tar vi oss genom det vackra fornlämningsområdet tillsammans med en erfaren guide. På vägen gör vi några stopp där vi med alla sinnen utforskar den mat som lämnat spår efter sig vid de arkeologiska...

Är du intresserad av mat? Följ då med på en spännande matvandring i vikingarnas fotspår! Först tar vi oss genom det vackra fornlämningsområdet tillsammans med en erfaren guide. På vägen gör vi några stopp där vi med alla sinnen utforskar den mat som lämnat spår efter sig vid de arkeologiska utgrävningarna på Birka. Matvandringen avslutas vid Café Eldrimner, där vi äter en lättare lunch innan besök på museet och hemresa.

Anmälan sker via mail till: birka.museet@stromma.se

Startar: cirka 12.15 efter ankomst till Birka
Tid:
ca 2 h
Mötesplats: Alla våra guidade turer utgår från museets entré.

Datum/Tider

26 aug och 2 sept

Priser

150 kr per person (betalas på museet innan avresa från Birka)

OBS! Ordinarie resa till Birka måste bokas som vanligt, matvandringen ingår inte i den reguljära turen till ön.

 • Barnens arkeologi 2017
 • Barnens arkeologi 2017

Barnens arkeologi 2017

Har du var som krävs för att gräva fram historia? Nu kan du få prova på hur det är att vara arkeolog! Här på ön har vi iscensatt en utgrävning där du både får veta hur en arkeologisk utgrävning går till – och får chans att testa att gräva och...

Har du var som krävs för att gräva fram historia? Nu kan du få prova på hur det är att vara arkeolog! Här på ön har vi iscensatt en utgrävning där du både får veta hur en arkeologisk utgrävning går till – och får chans att testa att gräva och tolka fynden som kommer fram.

Vem vet mest om vikingarna?
Missa inte Birkas egen tipsrunda där ni kan utmana varandra med spännande frågor om vikingatiden för att se vem som är mest vikingaexpert!

Datum/Tider

31 juli - 13 augusti 2017

 • Vikingar på Birka 2017
 • Vikingar på Birka 2017
 • Vikingar på Birka 2017
 • Vikingar på Birka 2017

Vikingar på Birka 2017

Under vikingaveckorna i juli bjuder vi in kunniga hantverkare, som arbetar på precis samma sätt som de forna vikingarna. Här kan du strosa runt i vikingakvarteret och besöka hantverkarna som berättar om sitt arbete. Du kan även fynda på vikingamarknaden, baka bröd och prova på pilbågskytte.

Under vikingaveckorna i juli bjuder vi in kunniga hantverkare, som arbetar på precis samma sätt som de forna vikingarna. Här kan du strosa runt i vikingakvarteret och besöka hantverkarna som berättar om sitt arbete. Du kan även fynda på vikingamarknaden, baka bröd och prova på pilbågskytte.

Datum/Tider

8 juli - 30 juli 2017

 • Avgångsplats Stadshusbron, Stockholm

Avgångsplats Stadshusbron, Stockholm

 • boat

Ta båten hit från centrala Stockholm och njut Stockholms vackra skärgård på vägen hit. I priset ingår resa tur och retur, entré till museet och guidad visning av fornlämningsområdet. Båten stannar vid bryggorna Stadshusbron, Nya Kungshatt, Vårby brygga, Jungfrusund och Rastaholm.

Ta båten hit från centrala Stockholm och njut Stockholms vackra skärgård på vägen hit. I priset ingår resa tur och retur, entré till museet och guidad visning av fornlämningsområdet. Båten stannar vid bryggorna Stadshusbron, Nya Kungshatt, Vårby brygga, Jungfrusund och Rastaholm.

Turerna med M/S Victoria från Stockholm guidas både på svenska och engelska och ombord finns det servering.

Restid

Två timmar från Stockholm (per riktning)

Datum/Tider

Säsong: 29 april 2017 - 24 september 2017

Priser

Pris: 395 kr
Barn 6-15 år: Halva priset
Barn 0-5 år: Gratis (2 barn/vuxen)
Inkluderar: Båtresa t/r, guidning och entré till museet.

Kontakt

Klara Mälarstrand 4, 111 52, Stockholm

Hur tar jag mig hit?

Buss Bil Tunnelbana Båt
SL 3, 50 samt hop on hop off-bussar Det är ont om parkering i centrala Stockholm, men det finns gatuparkeringar runt Stadshuset samt ett parkeringshus mittemot centralen. T-Centralen Riddarfjärdslinjen (85) från Södra Mälarstrand
 • Avgångsplats Hovgården

Avgångsplats Hovgården

 • boat

Hovgården är ett fornlämningsområde med världsarv som ligger på grannön Adelsö. Härifrån kan du snabbt och enkelt ta dig till Birka med Strömma Kanalbolagets båt.

Hovgården är ett fornlämningsområde med världsarv som ligger på grannön Adelsö. Härifrån kan du snabbt och enkelt ta dig till Birka med Strömma Kanalbolagets båt.

Restid

15 minuter (i vardera riktning)

Datum/Tider

Säsong: 01 juli 2017 - 13 augusti 2017
Turlängd: 3 tim och 30 min

Priser

Vuxen: 280 kr
Barn 6-15 år: Halva priset
Barn 0-5 år: Gratis

I priset ingår resa tur och retur, entré till museet och guidad visning av fornlämningsområdet.

Hur tar jag mig hit?

Buss Bil
linje 312 från Brommaplan Väg 261 mot Adelsö. Följ brunvit vägskyltning från Brommaplan. Stor parkering finns vid världsarvet. Vid infarten till parkeringen finns gångväg ner mot världsarvet och kajplatsen. Där finns även skyltar med turistinformation.
 • Avgångsplats Rastaholm

Avgångsplats Rastaholm

 • boat

Rastaholm ligger på Ekerö och det sista stoppet innan Birka när du tagit båten som avgått från Stadshusbron. I priset ingår resa tur och retur, entré till museet och guidad visning av fornlämningsområdet.

Rastaholm ligger på Ekerö och det sista stoppet innan Birka när du tagit båten som avgått från Stadshusbron. I priset ingår resa tur och retur, entré till museet och guidad visning av fornlämningsområdet.

Restid

30 minuter (i vardera riktning)

Datum/Tider

Säsong: 29 april 2017 - 24 september 2017
Turlängd: 4 tim

Priser

Priser: SEK 325
Barn 6-15 år: Halva priset
Barn 0-5 år: Gratis
Inkluderar: Båtresa t/r, guidning och entré till museet.

Hur tar jag mig hit?

Buss Bil
linje 311 och 312 (hlp Rastaholm) Väg 261 mot Adelsö eller bilfärja från Slagsta till Jungfrusund. Stor parkering finns i anslutning till Värdshuset.
 • Avgångsplats Vårby brygga

Avgångsplats Vårby brygga

 • boat

Vårby brygga i Huddinge ligger bekvämt till för dig som kommer från södra sidan av stan. För att resa från Vårby väljer du turen som avgår från Stadshusbron. Turen guidas på både svenska och engelska. Det finns servering ombord.

Vårby brygga i Huddinge ligger bekvämt till för dig som kommer från södra sidan av stan. För att resa från Vårby väljer du turen som avgår från Stadshusbron. Turen guidas på både svenska och engelska. Det finns servering ombord.

Restid

1 timme (i vardera riktning)

Datum/Tider

Säsong: 29 april 2017 - 24 september 2017
Turlängd: 7 tim, 30 min

Priser

Pris: 395 kr
Barn 6-15 år: Halva priset
Barn 0-5 år: Gratis
Inkluderar: Båtresa t/r, guidning och entré till museet.

Hur tar jag mig hit?

Buss Bil Tunnelbana
191, 707, 740 E4/E20 avfart 150. Parkeringsplatser finns vid färjeläget. Vårby gård och Masmo
 • Avgångsplats Mariefred brygga

Avgångsplats Mariefred brygga

 • boat

Du kan resa till Birka med båt direkt ifrån pittoreska Mariefred. I priset ingår resa tur och retur, entré till museet och guidad visning av fornlämningsområdet.

Du kan resa till Birka med båt direkt ifrån pittoreska Mariefred. I priset ingår resa tur och retur, entré till museet och guidad visning av fornlämningsområdet.

Restid

1 timme (per riktning)

 

Datum/Tider

Säsong: 01 juli 2017 - 13 augusti 2017

Priser

Vuxen: 395 kr
Barn 6-15 år: Halva priset
Barn 0-5 år: Gratis
Inkluderar: Båtresa t/r, guidning och entré till museet.

 • Avgångsplats Härjarö

Avgångsplats Härjarö

 • boat

Härjarö är en halvö och ett naturreservat som ligger nordväst om Stockholm. En bra avreseplats för dig som bor på norra sidan av Mälaren och reser med bil. Stor parkering finns.

Härjarö är en halvö och ett naturreservat som ligger nordväst om Stockholm. En bra avreseplats för dig som bor på norra sidan av Mälaren och reser med bil. Stor parkering finns.

Restid

1 timme (i vardera riktning)

Datum/Tider

Säsong: 06 juli 2017 - 13 augusti 2017
Turlängd: 5 tim och 30 min

Priser

Pris för båtresa Strömma Kanalbolaget.

Vuxen: 395 kr
Barn 6-15 år: Halva priset
Barn 0-5 år: Gratis
Inkluderar: Båtresa t/r, guidning och entré till museet.

 • Avgångsplats Nya Kungshatt

Avgångsplats Nya Kungshatt

 • boat

Kungshatt är en ö som ligger mellan Ekerö och Sätra. Härifrån kan du hoppa på båten som avgått från Stadshusbron – och är du redan med på båten blir det här en möjlighet att se en pärla i Stockholms vackra skärgård.

Kungshatt är en ö som ligger mellan Ekerö och Sätra. Härifrån kan du hoppa på båten som avgått från Stadshusbron – och är du redan med på båten blir det här en möjlighet att se en pärla i Stockholms vackra skärgård.

Restid

1,5 timme (i vardera riktning)

Datum/Tider

Säsong: 29 april 2017 - 24 september 2017

Priser

Pris: 395 kr
Barn 6-15 år: Halva priset
Barn 0-5 år: Gratis
Inkluderar: Båtresa t/r, guidning och entré till museet.

 • Avgångsplats Jungfrusund

Avgångsplats Jungfrusund

 • boat

Vackra Jungfrusund ligger på Ekerö och är ett av stoppen när du tar Strömma Kanalbolagets båt som avgått från Stadshusbron. I priset ingår resa tur och retur, entré till museet och guidad visning av fornlämningsområdet.

Vackra Jungfrusund ligger på Ekerö och är ett av stoppen när du tar Strömma Kanalbolagets båt som avgått från Stadshusbron. I priset ingår resa tur och retur, entré till museet och guidad visning av fornlämningsområdet.

Restid

1 tim och 30 min (i vardera riktning)

Datum/Tider

Säsong: 29 april 2017 - 24 september 2017
Turlängd: 6 tim 30 min

Priser

Pris: 395 kr
Barn 6-15 år: Halva priset
Barn 0-5 år: Gratis
Inkluderar: Båtresa t/r, guidning och entré till museet.

Hur tar jag mig hit?

Bil Båt
Parkering finns i anslutning till Jungfrusunds marina. Bilfärja från Slagsta