Se & göra på Birka

Sevärdheter, höjdpunkter och restauranger

tema helg – fira vikingarnas halloween

29 och 30 oktober – denna helg är döden, magin och mytiska väsen mer närvarande än någonsin ute på vikingaön i Mälaren.

vikingajul på birka

Jòl på Birka i december – uppleva en unik helkväll med vikingainspirerat julbord på Birka i Mälaren. 

Utställning på museet – Begravd på Birka

Möt Älgmannen och Ynglingen från 700-talet, Kvinnan med den gröna bägaren från 800-talet och Krigarkvinnan från 900-talet. De levde alla under olika århundraden, hade olika social status, kön, ålder och yrken. Men en sak hade de alla gemensamt – de blev begravda på Birka.

Restaurang Särimner

Välkommen till vår Vikingakrog vid Mälarens strand! Vi använder närproducerade råvaror så mycket det går, och alltid svenska när det finns möjlighet.

Café Eldrimner

Måltiden har alltid spelat en stor roll – nu precis som på vikingarnas tid. Förutom att mätta hungriga magar har det alltid varit ett sätt att umgås. Hos oss på Birka finns både restaurang Särimner för den som är lite hungrigare och Café Eldrimner för den som bara är lite…

Vikingabyn

På Birka kan du känna sig som en äkta viking – och då menar vi inte att du ska ta fram sjöbusen i dig. Nej, hit kan du komma för att strosa runt bland vikingahusen i vår vikingaby, som är uppbyggda precis så som husen såg ut i staden när den blomstrade….

Guidade visningar

Att följa med en guide runt på ön och få historien om Birka berättad för sig är det allra bästa sättet att levandegöra vikingatiden! Våra kunniga guider visar dig runt i fornlämningsområdet och ger en tydlig bild av platsen där staden Birka en gång låg. Om du kommer till ön…

Museum & butik

I vårt vikingamuseum kommer du så nära historien att du nästan kan ta på den. Här visas spännande kartor från georadarundersökningar samt en runsten som man länge trott var försvunnen men som nyligen hittats.

Gästhamnen

Till Birka kan du givetvis också ta dig med egen båt och du får gärna stanna ett tag och njuta av ön. Under sommarsäsongen finns det både färskvatten, sophantering, dusch och toalett.

Ansgarskapellet

Ansgarskapellet byggdes cirka 1930, hundra år efter att Angsgarsmonumentet restes och till minne av att det var 1100 år sedan munken Ansgar kom till Sverige för att kristna landet. Idag är Ansgarskapellet en sommarkyrka som håller öppet för enskilda besök, gruppbesök med gudstjänster, bröllop och dop.

Badplatsen

Vikingarna var inte några smutsiga vildar, som man kanske kan tro. Tvärtom var de faktiskt ovanligt renliga för den här tiden och badade regelbundet. Man berättar om lördagsbad och att dagen fått sitt namn efter lögardagen, som betyder just baddagen. Detta kan jämföras med andra européer som tog sig ett…

Ansgarskorset

Ansgar var en missionär som levde under 800-talet. Han brukar kallas för Nordens apostel eftersom det var han som tog hit kristendomen. På Birka hittar du det berömda Ansgarsmonumentet som är ett minne av hans ankomst till Sverige.

Birka Historical Tattoo Fest

Välkommen till Birka Historical Tattoo Fest den 6-9 juni 2024. Här möter du 20 världsartister från den historiska, nordiska, keltiska, baltiska och ornamentaliska tatueringsscenen, som arbetar med olika historiska och elektriska metoder.

Fira Midsommar på birka

Välkommen till Björkö och Birka för att fira en traditionell midsommar med god mat och dryck på Restaurang Särimner, lekar och dans runt midsommarstången. 

Tema vecka – Barnens Birka

Välkomna till Barnens Birka! Här finns mycket att uppleva och upptäcka för nyfikna barn.

Tema Veckor – Vikingar på Birka

Under Vikingar på Birka befolkas vårt vikingakvarter av föreningen Birka-Hovgårdens Gille som bor och lever här under två veckor i sommar. Du kan strosa runt i vikingakvarteret och prata med vikingar, besöka hantverkarna som berättar om sitt arbete och besöka vår lilla hamn och titta på vikingabåtarna.

Starke viking

26-29 juli – upplev succén Starke Viking! En styrketävling i samklang mellan forna och nutida tävlingsgrenar. Se tävlingarna, delta själv eller testa din styrka på prova på stationerna.  

Glamping på Birka

Ta chansen och övernatta i Glampingtält på Birka. Vi erbjuder logi i våra helt nybyggda 2 och 4 mannatält – riktiga sängar med hotellstandard.

Tema Dag – Arkeologins dag

Välkommen till Björkö och Birka på arkeologidagen. Dagen bjuder bland annat på en speciell föreläsning om ”Runorna på Birka”