Poddsommar på Birka 2021

Lyssna & träffa dina favoritpoddare live

Detta arrangemang ägde rum under 2021. 

I år har du möjlighet att träffa dina favoritpoddare live! Skapare av historiskt inspirerade poddar spelar in ett avsnitt live ute på Birka.

Ta med picknick och lyssna på ett Birka-inspirerat avsnitt spelas in utomhus vid vikingakvarteret eller ta plats inne i museets hörsal för att lyssna på ett fördjupande föredrag. Passar utmärkt för dig som är en trogen följare till olika poddar eller har besökt Birka förut och vill veta mer om något specifikt.

Poddavsnitten – lyssna live eller i efterhand

Föredraget (avsnittet) kommer pågå mellan 40 min – 70 min och spelas in med ljud och video, vilket kommer även sändas live alternativt läggas upp på vår Facebooksida ”Birka Vikingastaden”. Efter att själva avsnittet är klart finns möjlighet att kunna ställa frågor till poddskaparna (föreläsarna) inne på museet under eftermiddagen.

Tid och plats för livepoddar på Birka

Inspelningarna kommer att ske i museets hörsal eller det vikingatida kvarteret. Tid för inspelningarna är cirka kl. 12.30 – 13.30. 

24 juli, 2021 – Återskapat
Henrik Summanen & Sofia Berg

I denna podcast pratar Henrik Summanen och Sofia Berg om återskapande av historia i alla möjliga former. Levande historia, reenactment, historiskt hantverk och forskning om gamla metoder och synsätt blandas med nya och gamla gäster.

Fler avsnitt av podcasten Återskapat

25 juli, 2021 – Oknytt Podcast: När man talar om trollen
Lars Wahlström & Tommy Kuusela

 

Podden ”När man talar om trollen”, berättar om folktro, mytologi och traditioner. På ett lättsamt sätt diskuterar Oknytts Lars Wahlström tillsammans med Tommy Kuusela, doktor i religionshistoria, om nordiska väsen, myter och sägner.

Vi spelar in ett bonusavsnitt ”Live på Birka: hur gamla är folktrons väsen i Norden?” där vi tar avstamp i berättelsetraditioner om olika typer av väsen från vikingatiden och medeltiden. Går det att finna rester av detta i senare tiders folktro som samlades in under det sena 1800-talet och tidiga 1900-talet? Hur gamla är berättelserna om gårdstomtar, jättar, gengångare, vättar, skogsrå, troll eller varulvar?

Efter vår inspelning är det öppet att ställa frågor till oss eller köpa något från vår merch.

Fler avsnitt av podcasten Oknytt

27 juli, 2021 – Arkeologipodden
Andreas Antelid

Detta är en populärvetenskaplig podd för den som tycker om och är nyfiken på arkeologi och som vill veta mer.

Livepodden kommer handla om bilden av vikingatiden och det historiska användandet av den för att lansera en viss typ av svenskhet och de problem som det innebär idag. Som kontrast till detta kommer vi diskutera hur man genom arkeologisk kunskap och praktik kan få vikingatiden (och andra förhistoriska tider) att vara tillgänglig för fler och hur alla människor faktiskt kan ha en relation till en historisk plats och epok oavsett bakgrund.

Fler avsnitt av podcasten Arkeologipodden

24 augusti, 2021 – Mytologipodden
Eric Östergren & Lee W Lundin

I Mytologipodden utforskas hela världens mytologier: skapelsemyter, gudar, varelser, händelser, universella teman, arketyper och artificiella mytologier inom populärkultur.

Arkeologerna Eric och Lee kommer diskutera mytbildningen kring vikingastaden när de spelar in sitt Live-avsnitt. Vilka myter cirkulerar kring Birka och vad finns det för bevis i jorden?

Fler avsnitt av podcasten Mytologipodden

25 augusti, 2021 – Vikingapodden
Emma Van Eelen & Eric Östergren

The Viking Museum presenterar podcasten Vikingapodden. En splitterny podcast som kommer att djupdyka i allt som har med vikingatiden att göra. Arkeologerna Emma Van Eelen och Eric Östergren kommer att ta med lyssnare på temat som mytologi, resor och död.

Fler avsnitt av podcasten Vikingapodden