Idag presenterar vi ett fynd som på ett sätt har karaktäriserat Birka under en lång tid – den s.k. Birkadraken!
Under Hjalmar Stolpes utgrävningar på Björkö under 1800-talet hittades gjutformen som ni kan se ovan. Denna hittades i området som vi idag kallar för ”Svarta Jorden”, dvs. själva stadsområdet i Birka. Stenmaterialet är täljsten och formen tros ha använts för att gjuta dräktnålar. Drakhuvud förekommer ofta under vikingatiden på t.ex. skepp, runstenar och träföremål. Det verkar som att detta mode även passade in i den vikingatida dräkten i Birka.
Flera tusen fragment av gjutformar har hittats i Birka, så vi vet att gjutning var något som var väldigt vanligt förekommande på platsen. De är dock sällan så välbevarade som denna, eftersom de ofta knackas sönder för att få ut det gjutna föremålet.
2016 arbetade arkeologer från Stockholms Universitet och Tyskland i Birkas hamnområde när de gjorde ett väldigt otippat fynd. Man hittade nämligen ett drakhuvud som var otroligt likt det som skulle ha tillverkats i gjutformen. Nedan finns en länk där ni kan se ett kort klipp från Stockholms Universitet där de pratar om fyndet.
Varmt välkomna ut till Birka! Där kan våra guider berätta mycket mer om Birkas unika och spännande historia.
Arkeolog: Anton Amlé
Foto: Gabriel Hildebrand, SHM