Fornnordiska Halloween – Álfablót och alfer

Hur firade man halloween på Vikingatiden?

I det här inlägget får du ta del av och läs mer om hur Allhelgonahelgen firades under vikingatiden i Skandinavien.

Austrfararvísur – en resa skriven i verser

Det finns en skrift från en poet på 1000-talet, (år 1019) han var utsänd från det norska hovet (Kung Olaf II) till Sigtuna. Han skrev ner sin resa i verser som han kallade Austrfararvísur. När han passerade Värmland för att få husrum, blev han förvånad. Sigvat, som han hette, han fick inte komma in! Husfrun gläntade på dörren och sa att hon fruktade Odens vrede om hon skulle släppa in kristna män; i deras hem hölls nämligen ett álfablót.

Oden, var som bekant, en gud i den nordiska mytologi, och i det här sammanhanget fruktade husfrun för just Odens vrede eftersom han brukar även kallas draugadrottnin, alltså gengångarnas herre. Gengångare är döda som går igen, och draugr är de döda som vägrar att dö vilket gör att de blir så övermäktiga i sin styrka att de kan besegra människor. För att hålla sig väl med de döda förfäderna och Oden, kunde hon således inte bjuda in främlingar till hushållets alfablot.

Vad är ett álfablót?

Ett blot är en givelse, att man offrar något till de övre makterna. Ordet tros även vara starkt förknippat med ordet ”stänka”, som i att stänka ner gudastatyetter med blod från ett slaktat djur eller att stänka olja, mat, säd m.m.

Vad är alver?

I Gylfaginning beskrivs två sorters alfer: Ljósálfar (ljusalfer) Dökkálfar (svartalfer). Ljusalferna är vackrare än solen och svartalfer är svartare än tjära. Svartalferna lever nere i underjorden. Det är svårt att säga exakt vad alferna är för några, men vad vi vet säkert är att de inte är människor. De är förknippade med döda män och guden Frej, just eftersom Frejs hem kallas Alfheim. Ordet Alf är direkt manligt, alltså maskulint ord, och betyder fader. Kanske kan det betyda att bara särskilda avlidna män hamnade i den gudomliga boningen? Det sägs även att högt uppskattade förfäder blev till Alfer när dem dog. Därav skulle alfer kunna vara de helgon, högt uppskattade avlidna, som vi firar på Alla helgons dag? Alltså skulle man kunna säga att vid Alfablot hyllas de döda, de som stod släkten närmast.

Disablót – en hyllning till förfäder & förmödrar

Kvinnliga förmödrar kunde vid döden förvandlas till diser. I östra Skandinavien hölls Disablót på våren, medan på Island så hölls detta istället på hösten på grunda av lokala traditioner. Genom att hylla sina förfäder och förmödrar så antas det att man fick beskydd, däremot var det farligt att handskas med dessa väsen om man var utanför kulten, exempelvis kristen; alfer, eller alver, (på 1700-talet ändrades svenskan från alfer till alver) beskrivs som märkliga väsen för de som inte har en familjär relation till dem. Alltså kan man tänka sig att i de kristnas ögon så hyllades övernaturliga väsen, men egentligen var det förfäderna.

Kort utdrag från Kormak Ögmundarsons saga

Vi avslutar detta inlägg med ett utdrag ur Kormak Ögmundarsons saga (utspelar sig Island 900-tal, skrevs ca 1200-1400-tal). Delta i den ur-nordiska traditionen i en hyllningsceremoni till våra fäder på Birka sista helgen i oktober – gör du en fest till alferna, så kan dem nämligen hela dig från skador:

”Þorvarði återhämtar sig långsamt och när han kan resa sig och röra sig går han till Þórdís och frågar henne vad som skulle vara bäst för hans hälsa. Hon svarar: ’Det finns en kulle inte långt härifrån där alverna bor. Hämta tjuren som Kormákur dödade och sprid ut tjurens blod på kullen utanför, och gör en fest åt alverna från slakten – då blir du helad.’”

Birka Vikingastaden – Álfablót – vikingarnas halloween

Birka Vikingastaden har för andra gången i rad temahelg Álfablót – vikingarnas halloween, den 28-29 oktober 2023. Då får du möjlighet att höra mer om Birkas unika och fascinerande historia. Missa heller inte den spännande utställning ”Begravd på Birka” som finns på museet. Res dit med båt på natursköna Mälaren – förboka din båtbiljett för garanterad plats ombord.

Dela gärna dina foton från Birka med hashtagen #birkavikingastaden