Intervju, dokumentär och sommarprat om Birka 2022

Nyårskarameller 2022 – Birka i media

I samband med nyårssammanfattningar, ska även Birka bjuda på sina nyårskarameller. Under året har tv-team eller journalister besökt oss i princip varje månad. Att räkna upp exakt alla artiklar och TV-inslag är svårt att göra då mycket fortfarande är i inspelningsfas, men vi ska självklart ta upp några ögonblick då strålkastaren riktades mot vikingaön.

 

Från inspelningen av SVTs nya dokumentärserie "Historien om Sverige"

 

Dokumentärserie om Sveriges historia på SVT

Många historieintresserade har nog inte missat nyheten om att SVT gör en storsatsning på en dokumentärserie om Sveriges historia. Självklart har Birka och vikingatiden en stor roll att spela i denna serie. I våras åkte ett TV-team från SVT ut till ön för att spela in flera scener.

 

Geten Greta blir TV-kändis

En blotscen spelades in vid Hemlandens gravfält och ”svalde” ett stort antal statister och  kanske känner du igen en kändis som dyker upp där: Vår egen get Greta! Hon spelade ett av offren i det blodiga blotet och gjorde en stor insats och fick mycket beröm och uppmärksamhet under inspelningen. Men alltmer eftersom scenen spelades in, lockade de gröna löven på ett ungträd allt mer. Som belöning fick hon mycket grönt när hon kom hem till hagen. Rollen som blotförrättare spelades av Ann-Zacharias, som också gjorde en stor insats. Dokumentären är fortfarande under inspelning och vi hoppas att vi snart får se Birka i tv-rutan.

 

Utgrävning på Birka

 

Intervju om Birkas varvplats i Sveriges Radio

Årets upptäckt? Det bör väl ändå gå till Birkas varvsplats! Sveriges Radio var först med att fråga ut arkeologen Sven Isaksson om fyndet. Här kan du lyssna på inslagen:

Sveriges Radio: Unik varvsplats utmanar etablerade teorier om Vikingastaden Birka

Sveriges Radio: Här kan vikingarnas skepp ha byggts

 

Guide på Birka

 

Avsnitt om Birka i Vetenskapspodden

Vill du ha mer fördjupning om Birka och vad den nya upptäckten innebär, finns det ett avsnitt av Vetenskapspodden att njuta av:

Vetenskapspodden: Nytt fynd i Birka – vikingarnas egna fartygsterminal

Disclaimer: I avsnittet undrar journalisterna om skolturerna till Birka är mer levandegörande än ordinära turer, eftersom guiderna var klädda i tidsenliga kläder redan på båten från stan. Vi har sen flera år tillbaka haft båtguider i vikingautstyrsel under båtturen från stan till Birka för alla sorters turer – allt för att sätta besökarna in i vikingatiden.

 

Martin "E-Type" Erikson sommar i P1

Foto: Mattias Ahlm

 

Martin ”E-Type” Eriksons sommarprat

Lyssnade du på Martin ”E-Type” Eriksons sommarprat i somras? Han pratade vitt och brett om livet och även Birka vävdes in i pratet. Birka har haft en stor plats i Martins liv, i hans barndom och spelat roll för hans visioner och projekt utanför och inom musiken. Lyssna här:

Sommar i P1: Martin ”E-Type” Erikson

 

Ur DAMPFs musikvideo till låten "Who Am I?"

 

Musikvideoinspelning på Birka

När vi ändå tar upp Martin så ska vi också ta upp det faktum att en fräsig musikvideo filmad på Birka släpptes i början av sommaren – Martins nya musik! I den får du se glimtar av vikingabyn, våra vikingaskepp och mycket mer. Se videon här:

YouTube, Warner Music Finland: DAMPF – Who Am I? (Official Music Video)

 

Utgrävning på Birka

 

Birka i tysk media

Det är inte bara i Sverige som Birka får uppmärksamhet. Även i tysk TV dyker Birkas sommarlandskap upp och Frida berättar för intervjuaren Claes om vad som gör Birka unikt. Se klippet här:

ZDF: Eine Wikinger-Siedlung bei Stockholm

 

Birka i kanadensisk media

För dig som vill läsa istället för att se, har vi även en länk till Kanadas stora nyhetsrapportering. Birka och Frida från museet fick en lång artikel med fokus på den nya forskningen om krigargraven. Läs artikeln här:

Toronto Sun: In Search of Shield Maidens… and Other Wonders of the Viking World

 

YouTubern Gabriel the Guide på Birka

 

YouTuber på besök på Birka

Sist ut, men inte mindre betydelsefullt för det, har vi Gabriel the Guide som tog sig ut till vikingaön! Vi hoppas att trenden håller i sig och att fler YouTubers besöker oss nästa år. Kolla in hans upplevelse, när han prickade in ett besök i juli då byn var full av vikingar:

YouTube, Gabriel the Guide: 3 Things to See on the Viking Island, Birka!

Birka Vikingastaden – premiärdatum 2023

Stort tack för säsongen 2022, och varmt välkommen tillbaka 2023! Birka Vikingastaden har säsongspremiär den 6 maj 2023. Då får du möjlighet att höra mer om Birkas unika och fascinerande historia. Missa heller inte den spännande utställning ”Begravd på Birka” som finns på museet. Res dit med båt på natursköna Mälaren – förboka din båtbiljett för garanterad plats ombord.

Dela gärna dina foton från Birka med hashtagen #birkavikingastaden