Nyheter i Vikingakvarteren på Birka 2022

Läs om allt nytt i Birkas rekonstruerade kvarter

Det rekonstruerade vikingatida kvarteret på Birka har öppnat upp i år med ett par nyheter: Ett nygammalt hus, en frodande örtagård, bräkande fyrbenta nykomlingar och en deja!

Är du en återkommande besökare på Birka och känner till vårt rekonstruerade område med fullskaliga Birkahus? Då vet du att vandra bland husen ger en försmak av hur det kunde vara att kryssa mellan byggnaderna på väg ner till hamnen för att hämta bytet från österled. Utgrävningarna från den Svarta jorden, stadsytan för den vikingatida staden, har visat att husen var relativt små och byggda med takbärande väggar. De flesta hus var inte mer än ca 40 kvm stora antingen konstruerade i lerklinat flätverk eller skiftesverksteknik. Om det har varit fria handelsmän och -kvinnor, lokala eller icke-lokala människor kan vi bara gissa oss till, och är fortfarande en av de heta debattämnena gällande Birka.

Bildtext: Hus under konstruktion
Bildtext: Hus snart klart

Så är husen i kvarteren på Birka byggda

Eftersom husen var byggda av naturmaterial som timmer, kvistar och lera behövde de skötas om och konstruktionen förbättras för att de skulle hålla så länge som möjligt. I vårt rekonstruerade kvarter byggdes de flesta av husen mellan år 2006-2007, alltså är det hög tid för renoveringar i vissa hus. Just nu håller renoveringen av ett hus att bli klart. Carl Guldbrand (@redrune_crafts på instagram) har tagit sig an uppgiften att byta ut huvudstolparna i konstruktionen eftersom de gamla var ruttna av att ha stått nere i backen. Nu står husen på en stabil stensyll för att hindra stolparna från att utsättas av fukten i jorden. Timret från väggarna har satts tillbaka och nu är det bara golv, gavlar och tak som ska läggas till. Kika på sociala medier för att se hur slutresultatet blev!

Bildtext: Våran Deja, Hanna!

Eiras örtagård på Birka

Utanför kvarteret har det funnits en örtagård som under covidåren blev övervuxen, men nu är den i full blom igen! Hjärtstilla, lin, kungsmynta, kvanne, cikoria och lök gror och mycket mer ska det bli. I år har vi på Birka satsat på en totalrenovering av Eiras gård, som örtagården kallas; Nya blombäddar har byggts upp och nya grödor har såtts. Skötseln av gården tar vår nyanställda Deja Hanna hand om! En Deja kan tolkas som den högre rangen av en kvinnlig träl som håller ordning på gården. Hanna är textilingenjör och har stora kunskaper om historiskt återskapande och mycket mer. Hälsa på henne i byn nu i slutet av sommaren. Hanna har stora planer med att liva upp vikingakvarteret på andra sätt som ni snart kommer få ta del av! Förutom Hanna finns det även andra vikingar på plats: volontärer från volontärsprogrammet wwoof! Birka Vikingastaden tar tacksamt emot hjälp från volontärer som ansöker via wwoof om att hjälpa till i vikingakvarteret med örtagården, ta hand om djuren i kvarteret och annat småpyssel.

Bildtext: Volontärer från wwoof hjälper till i vikingakvarteret. Här ser vi Yoyo från Storbritannien visa upp piplökar.

Getter och killingar på Birka

Sedan förra året har vi även några fyrbenta hungriga varelser bakom staket: Getter och killingar! Totalt finns sex stycken getter på Birka, men de turas om att bo i vikingakvarteret. Just nu har mamma Getrud och hennes två killingar Brunhilde och Freydis flyttat in tillsammans med moster Greta. De tar gärna emot gröna blad och färskt gräs från gäster och hoppar ofta upp på taket till huset i inhägnaden för att få en bättre sikt på sina gäster.

Bildtext: Mamma Getrud med sina små killingar

Birka Vikingastaden – gör en dagsutflykt med båt

Varmt välkomna ut till Birka, säsongspremiär 6 maj 2022! Där kan våra guider berätta mycket mer om Birkas unika och fascinerande historia. Missa heller inte den spännande utställning ”Begravd på Birka” som finns på museet.

Njut av en fantastisk båtresa till Birka på natursköna Mälaren – förboka din båtbiljett för garanterad plats ombord.

Dela gärna era foton från Birka med hashtagen #birkavikingastaden