Arkeologiska fynd: RELIEFSPÄNNE

Del av reliefspänne funnet i svarta jorden på Björkö.

Del av ett reliefspänne i silver.

Detta är en del av ett så kallat reliefspänne, påträffat i svarta jorden (Birkas vikingatida stadsområde). Det är tillverkat i silver, väger 21 gram, och har förmodligen ursprungligen varit förgyllt. Vi kan se att spännet har gått sönder två gånger: vid bågen sitter en nit från en lagning. När spännet gick sönder den andra gången har det av okänd anledning hamnat i jorden. Deponerades det i stadsområdet med vilja, eller gick det sönder när någon bar det, varpå det blev nedtrampat i stadens jord för att plockas upp av arkeologer mer än tusen år senare? Av någon anledning är denna spännesdel också något brandskadad.

Reliefspännen som dessa är oftast inte tillverkade under vikingatiden, utan de tillverkades och bars oftast under 400-500-talen, den period av järnåldern som går under namnet folkvandringstid. Detta smycke hade alltså förmodligen burits och brukats i ett par hundra år innan det gick sönder och hamnade i Birkas jord. Gjutformar för reliefspännen har också hittats på den folkvandringstida-vendeltida handelsplatsen vid Helgö, någon mil öster om Birka.

Exempel på ett helt folkvandringstida reliefspänne är detta, påträffat i Högsrum socken på Öland. Det finns dock en uppsjö liknande spännen hittade i Sverige, påträffade från Skåne i söder till åtminstone Ångermanland i norr.

Välkomna ut till Birka kommande säsong och hör mer om platsens fantastiska historia! Vi öppnar igen 29 april.

Arkeolog: Andreas Forsgren
Bilder: Historiska museets bilddatabas
Inventarienummer 14031
SHM Föremålsidentitet 112462