Hästar

Vikingarna var inte kända för att vara fantastiska kavallerister. Det betyder dock inte att hästen inte var viktig för de vikingatida människorna.

Hästben hittas ofta i samband med utgrävningar av både gravar och stads/gårdsmiljöer. I Hemlanden på Björkö har man hittat flera exempel av hästar som har fått följa med sina mästare i graven. Detta rör sig naturligtvis om ett rituellt offer, och som namnet indikerar så är de inte så trevliga när man tittar lite närmre på dem. Djuren har ofta slaktats och styckats för att få plats i graven. Den här rituella slaktprocessen var inte heller alltid så human, vilket den arabiske resenären Ibn Fadlan noterade när man beskådade en vikingahövdings begravning på 900-talet. Hästar har även varit del av de vikingatida människornas kost, något som dock försvann med kristendomens intågande.

Hästens utrustning finns ibland bevarad bland materialet. Hästskor och sömmar är t.ex. väldigt vanliga, men ibland hittar man lite mer ovanliga fynd, som det ni kan se på bilden ovan. Detta är ett s.k. selbågskrön och har en gång tillhört hästens seldon. Detta föremål hittades i den väldigt rika kammargraven Bj 750 i Hemlanden på Björkö. Utrustning till hästar kan ibland vara mycket detaljrik och ornerad, redan under vikingatiden. På Björkö har man även hittat en hel del stigbyglar och betsel som pekar på hur viktiga djuren har varit.

Varmt välkomna ut till Birka! Där kan våra guider berätta mycket mer om Birkas unika och spännande historia.

 

Arkeolog: Anton Amlé

Foto: Malin Rikardsdotter-Ahlin