Historien om Ansgars lärjunge Rimbert

Alla som är bekanta med Birka har hört talas om prästen Ansgar som kom dit under 800-talet för att predika kristendomen. Anledningen till att vi kan så pass mycket om Ansgar (och Birka) är dock tack vare hans lärjunge Rimbert. Det var han som skrev ned historien om Ansgars liv kort efter hans död. På det sättet blir Rimbert en samtida källa med händelserna som omtalas i hans bok ”Vita Anskarii”, vilket gör att sanningshalten höjs enormt. Med det sagt är det fortfarande en kristen krönika vars väldigt uppenbara syfte är att höja Ansgar till skyarna och dumförklara de okristna nordborna, så mycket information bör tas med en nypa salt.

Det är lite oklart exakt när och var Rimbert föddes, men det är troligt att han föddes i Frankerriket. Som ung man tjänade han i klostret Turholt, i dagens Belgien. Där blev han uppmärksammad av Ansgar, som tog den unge mannen till sin lärjunge och efterföljare. Det är oklart om Rimbert själv har besökt Birka under Ansgars andra resa till ön, eller om han fått all information från Ansgar och hans följeslagare Witmar. Det är dock säkert att Rimbert följde med på Ansgars missionsarbete i Danmark, så han hade lite egen kunskap om Skandinaviens folk. Efter Ansgars död år 865 blev Rimbert ny ärkebiskop i Hamburg-Bremen och höll den positionen fram till sin död 888 e.Kr.

Den största källan till Rimberts liv är ett anonymt verk som kallas ”Vita Rimberti”. Även om Rimberts liv inte innehåller så mycket information som är relevant för Birkaforskning så är hans Magnum Opus om Ansgar ovärderligt. Utan Rimbert hade vi haft betydligt mindre kunskap om kristendomen i Birka, och vi hade inte känt till några av Birkas mest framstående invånare, som Kung Björn och Kung Olof, tronpretendenten Anund, hövitsmannen Hergeir eller den fromma Frideborg och hennes dotter Katla.

Birka Vikingastaden – gör en dagsutflykt med båt

Varmt välkomna ut till Birka! Där kan våra guider berätta mycket mer om Birkas unika och spännande historia. Missa inte årets nya spännande utställning Begravd på Birka.
Njut av en fantastisk båtresa till Birka på natursköna Mälaren – förboka din båtbiljett för garanterad plats ombord.

Arkeolog: Anton Amlé
Illustration: Hugo Hamilton