Arkeologins Dag på Birka

Temadag med en unik föresläsning

Anders Rydell
Barn i vikingabyn på Birka

Välkommen till Björkö och Birka på arkeologidagen.

Vi har tidigare haft teman som ”Birka i krig”, ”Öst – Volgakrigare, stäppnomader & slagfält.”, men i år har vi temat ”Birkas runor”!

Föreläsning om Birkas runor

Välkommen att lyssna på en intressant föreläsning av Anne-Berit Lavold. Hon kommer guida er genom runornas historia, runstenar och om Birkas runinskrifter. Föreläsningen kommer att finnas vid två tillfällen under dagen, en gång på svenska och en gång på engelska. Detta passar både barn och vuxna som är intresserade av att veta mer om Birkas runor.

Samlingsplats: Museet
Passar för: Alla
Start: Kl. 12.45 på svenska och kl. 14.30 på engelska – 27 augusti, 2023 

Föreläsaren anne-berit lavold

Föreläsaren Anne-Berit Lavold har skrivit boken Sollentunas runstenar. Den är en berättelse om, en beskrivning av och en vägvisare till Sollentunas runstenar – en ny bok är på gång.

Hennes intresse för historia, speciellt vikingatid, uppkom i tidiga år. I vår natur står det mer än två tusen sju hundra vikingatida runinskrifter. En dag när Anne-Berit stod framför en runsten insåg hon att hon ville kunna läsa vad som stod själv. Hon lärde sig läsa runor via självstudier men ville fördjupa kunskaperna, så hon utbildade sig i runologi vid Stockholms universitet. Idag besöker hon runstenar så ofta hon kan för att träna och hålla kunskaperna vid liv.

Båtguidning på skeppet Mälar Victoria

Gå ombord på skeppet Mälar Victoria och få en båtguidning med fokus på krig, ledung och försvar. 

Ta båten till Birka Vikingastaden

Njut av en fantastisk båtresa till Birka på natursköna Mälaren – förboka din båtbiljett för garanterad plats ombord