Hur såg en väska från Vikingatiden ut?

På bilden ovan kan ni se en mycket dekorativ väska som hittades i kammargraven Bj 958 i Hemlanden utanför Birkas stadsområde. Väskan som ni kan se på bilden har naturligtvis restaurerad pälsdekoration innanför de bevarade delarna av kopparlegering, men ger en god inblick i hur dekorerad en väska kunde vara i vikingatidens Birka.

Vad man hade i väskan varierade så klart från person till person. Tyvärr hittas sällan innehållet till väskorna eftersom lädret (eller pälsen som i fallet ovan) har förmultnat efter 1000 år i jorden vilket har lett till att väskan fallit sönder helt, men innehåll som t.ex. silvermynt, flinta och eldstål, nålar, brynen, nycklar, vikter och dylikt har hittats i anslutning till väskor.

Väskan sattes oftast fast i bältet och var därmed synlig för människorna man mötte. Ju mer dekorativ väska man hade, desto mer kunde man visa upp av sin rikedom och status. Även penningpungar förekom bland människorna som kanske behövde lite mer förvaringsutrymme eller som inte hade råd med en väska.

För tillfället har ungefär 70 väskor eller rester av väskor hittats på Björkö. Majoriteten av dessa är gjorda i läder med detaljer av brons, järn, vitmetall, silver eller karneol. Även väskor gjorda i päls, textil och näver förekommer.

Varmt välkomna ut till Birka! Där kan våra guider berätta mycket mer om Birkas unika och spännande historia.

Upplev Birka Vikingastaden – njut av en båtresa i mälaren

Varmt välkomna ut till Birka! Där kan våra guider berätta mycket mer om Birkas unika och spännande historia. Missa inte årets nya spännande utställning Begravd på Birka.
Njut av en fantastisk båtresa till Birka på natursköna Mälaren – förboka din båtbiljett för garanterad plats ombord.

 

Arkeolog: Anton Amlé

Foto: Christer Åhlin, SHM