Läs om detaljerade läderbälten från Vikingatiden

Bälten under vikingatiden kunde vara mycket detaljerade. På bilden ovan kan ni se några bronsdetaljer som en gång satt på ett läderbälte. Det mesta av det ursprungliga lädret har självfallet förmultnat sedan länge, men på bilden ovan kan ni få en god inblick i hur ett dyrare bälte kunde se ut. Intressant nog fanns en liten bit av originallädret kvar som dessutom hade fyra synliga hål där ett bältesbeslag en gång har suttit. Bältet i fråga tillhörde en man som hittades i skelettgraven Bj 716, en grav som låg i Hemlanden på Björkö.

De flesta bevarade detaljerna vi har av bälten från Birka är sådana bronsdetaljer. Det finns även några av järn, men majoriteten är av brons/kopparlegering. Detta innebär dock inte att de flesta bältena var så detaljerade, utan bara att bronsdetaljerna har klarat sig bättre i jorden.

Nedan kan ni även se en mer typiskt nordisk bältesdetalj i så kallad ”djurstil”. Denna typ av stil börjar utvecklas i Norden under tidig järnålder och genomgår många olika faser, för att slutligen nå sin mest komplicerade topp med den så kallade ”Urnesstilen” under sen vikingatid. Djurstil dyker upp på runstenar, på byggnader, som klädesdetaljer, på skepp, smycken och mycket, mycket mer, inklusive bälten. Detta förvånansvärt välbevarade exemplar är också gjort i brons/kopparlegering och hittades i brandgraven Bj 456 i Birkas fornborg.

Båtutflykt till Birka Vikingastaden

Varmt välkomna ut till Birka! Där kan våra guider berätta mycket mer om Birkas unika och spännande historia. Missa inte årets nya spännande utställning Begravd på Birka.
Njut av en fantastisk båtresa till Birka på natursköna Mälaren – förboka din båtbiljett för garanterad plats ombord.

Arkeolog: Anton Amlé
Foto: Peter Sillén & Ny Björn Gustafsson, SHM