Saxar – alldagligt föremål med tusenåriga anor

Idag är det dags att kika på ännu ett alldagligt föremål som har tusenåriga anor. I och med att vi för tillfället är inne på kläder och klädesdetaljer så känns det passande att diskutera saxen och dess förekomst i Birka.

Saxen är ett mycket gammalt verktyg och kan spåras tillbaka till bronsåldern i Mesopotamien. Den första typen av sax som användes var självfallet ullsaxen, och det var även denna typ av sax som kom till Skandinavien under tidig järnålder.

Än så länge har över 100 saxar hittats i Björkös jord, vilket tyder på att saxen var ett vardagligt och vanligt förekommande föremål under Birkas historia. Ovan kan ni se en s.k. bygelsax av järn som hittades i Svarta Jorden. Kanske har den tappats bort av någon person för 1000 år sedan, eller så kanske den försvann när Birka övergavs. Närmre än spekulation kan tyvärr inte arkeologin ta oss.

Så kallade skänkelsaxar är också kända från Birka. Dessa påminner mer om moderna saxar, som ni kan se på bilden nedan.  Dessa är dock betydligt ovanligare i materialet än vad bygelsaxarna är. Exemplet nedan är också gjort av järn och hittades i kammargraven Bj 644. Denna kända grav innehöll många vackra artefakter, inklusive en mycket detaljrik och välbevarad mössprydnad i silver. Denna diskuteras mer i ett senare inlägg.

Ta Båten och gör en utflykt till Birka Vikingastaden

Varmt välkomna ut till Birka! Där kan våra guider berätta mycket mer om Birkas unika och spännande historia. Missa inte årets nya spännande utställning Begravd på Birka.
Njut av en fantastisk båtresa till Birka på natursköna Mälaren – förboka din båtbiljett för garanterad plats ombord.

Arkeolog: Anton Amlé
Foto: Yliali Asp, SHM