Vad är ett nålhus?

På bilden ovan kan ni se ett nålhus gjort i silver. Detta dyrbara exemplar hittades i kistgraven Bj 550, norr om Borg på Björkö.

Så vad är ett nålhus?

Precis som det låter så är ett nålhus är ett väldigt praktiskt verktyg för att husera nålar.  Under vikingatiden var det vanligt att man i familjen sydde sina egna kläder, oftast av lin och ull. Det var oftast kvinnorna som stod för att sy och brodera i hemmet, och nålhuset blev ofta i sin tur del av den kvinnliga dräkten. De bars vanligen hängandes i en kedja från bältet, men mindre nålhus kan antagligen även ha burits fastsatt i spännbucklorna.

Som ni kan se ovan så kunde nålhus vara dyrbara och dekorativa, vilket naturligtvis innebar en liten bit extra prestige när man kunde visa upp att man ägde ett så dyrbart föremål. På Birka har nästan 200 nålhus hittats och de kan därmed klassas som ett vanligt förekommande föremål. De flesta man har hittat är gjorda i ben, järn och brons, men antagligen har även exemplar i trä funnits.

Gör en dagsutflykt till Birka Vikingastaden

Varmt välkomna ut till Birka! Där kan våra guider berätta mycket mer om Birkas unika och spännande historia. Missa inte årets nya spännande utställning Begravd på Birka.
Njut av en fantastisk båtresa till Birka på natursköna Mälaren – förboka din båtbiljett för garanterad plats ombord.

Arkeolog: Anton Amlé
Foto: Yliali Asp, SHM