Ny utställning – Begravd på Birka

Tre århundraden, fyra vikingaliv

Tänk dig hur livet kan ha sett ut i Sveriges första stad för mer än 1000 år sedan. Vad gjorde människorna i staden? Hur såg de ut? Hur mycket förändrades livet i Birka under dess existens (ca. 750 – 970 e.Kr.)?

Detta är saker som vi har funderat på ända sedan man började gräva på Birka för runt 400 år sedan. I år har vi beslutat oss för att svara på de här frågorna genom att presentera fyra individer som har blivit gravlagda på Birka – två personer från 700-talet, en person från 800-talet och en person från 900-talet.

Under 700-talet begravdes två individer som vi valt att kalla för ”Älgmannen” och ”Ynglingen”. Älgmannen har fått sitt namn efter det älghorn som blivit placerat bredvid hans huvud i begravningen. I övrigt hade han fått med sig ett flertal vapen. Placerad ovanpå Älgmannen låg märkligt nog en annan man. Detta var Ynglingen, men han förefaller sakna gravgåvor.

Från 800-talet kan ni träffa på Kvinnan med den gröna glasbägaren. Hon har fått sitt namn efter en mycket ovanlig typ av glasbägare som hittades intakt i hennes grav. Denna, tillsammans med de övriga gravgåvorna, har gett oss en liten inblick i hennes liv. Ett liv som kanske till stor del kretsade kring handel.

Personen som vi valt att lyfta fram från 900-talet behöver nästan inte en introduktion. Vi kallar henne för Krigarkvinnan, och hennes liv har redan diskuterats mycket i media och inom arkeologin. I över 100 år var man helt övertygad om att det här var en högt uppsatt man i Birka – arketypen för en vikingakrigare! Detta var helt och hållet baserat på gravgåvorna som fanns i graven, och tolkningen har inte förändrats sedan dess. Det som har förändrats är individens kön. Nu vet vi att det var en kvinna som begravdes med all denna krigiska utrustning, men graven har mycket mer att förtälja än om hennes roll som krigare.

I vår nya utställning får ni se alla dessa individer, rekonstruerade från topp till tå, inklusive kläder och gravgåvor. Landets främsta arkeologer har stått för tolkningarna och de är baserade på den senaste forskningen. Även gravgåvorna och kläderna är noggrant rekonstruerade med hjälp av arkeologer och framstående hantverkare.

Vad hade Älgmannen och Ynglingen för relation till varandra? Varför tror vi att Kvinnan med den gröna glasbägaren har varit en inflytelserik handelskvinna? Vem var egentligen Krigarkvinnan?

Svaren finns på Birka…

Vi slår upp dörrarna till den nya utställningen den 27:e juni. Strömma kör dagliga båtturer från Stockholm från 27:e juni – 31:a augusti. Turer finns även från Södertälje, Mariefred, Härjarö och Adelsö. Läs mer och boka båtbiljett för garanterad plats ombord!

Vi ser fram mot att träffa er på Björkö!