Något som alla som håller på med vikingatida återskapande känner till är brickbandsvävning. Självfallet är det så! Man kan få till fantastiska mönster med en så pass enkel teknik. Men för er som inte är bekanta med denna gamla teknik så tänkte jag bidra med en liten förklaring.
Ovan kan ni se några exempel på brickband från Birka. Dessa hittades i kammargraven Bj 735 i Hemlanden. Totalt har Historiska museet över 50 poster av delvis bevarade brickband från Birka, vilket är otroligt eftersom det är ett organiskt material vi talar om.
Brickband kunde ha olika roller i det vikingatida samhället, men det absolut vanligaste var att man använde dem som dekoration på kläder. Materialet som användes till banden var vanligen ull, men även silkesband förekommer. På bilden ovan ser banden lite tråkiga ut i och med att de har legat i marken i 1000 år, men under vikingatiden kunde brickbanden visa upp en mängd olika färger och former.
Brickband kopplas ofta till vikingatiden, men det äldsta exemplet i Sverige är ifrån en folkvandringstida grav på Högoms gravfält utanför Sundsvall. Under medeltiden kom andra metoder att långsamt ersätta brickbandsvävningen, men traditionen levde ändå kvar i Norden ända in på 1900-talet, innan den återigen fick ett uppsving med vikingatida återskapande i modern tid.
Namnet kommer från brickorna som används vid vävningen. Brickorna är vanligtvis av kvadratisk form och brukar vara runt 6–8 cm breda, men det finns brickor i olika former och storlekar. I varje hörn finns ett hål där man för in tråden för vävningen. Antalet brickor som används vid vävningen varierar mycket beroende på hur brett man vill att bandet ska bli. De historiska brickorna är oftast tillverkade i ben eller horn.
Om ni är nyfikna på hur det ser ut när man tillverkar brickband så kan ni klicka på länken för en kort introduktion, klicka här>>
Gör en dagsutflykt till Birka Vikingastaden
Varmt välkomna ut till Birka! Där kan våra guider berätta mycket mer om Birkas unika och spännande historia. Njut av en fantastisk båtresa till Birka på natursköna Mälaren – förboka din båtbiljett för garanterad plats ombord.
Arkeolog: Anton Amlé
Foto: Ola Myrin, SHM