Prydliga knappar från vikingatiden

Knappar är kanske inte det första man kommer på när man tänker på vikingatid, men de fanns faktiskt, och kunde se riktigt prydliga ut! Ovan kan ni se en särskilt fin knapp som hittades i Svarta Jorden under Hjalmar Stolpes utgrävningar på 1870-talet.

Man har hittat ett hundratal knappar på Björkö. Detta är inte ett stort antal när man har i åtanke att flera plagg har många knappar och att vi talar om en plats som var bebodd under 250 år och vid ett tillfälle hade en befolkning på runt 700–1000 personer. Knappen i sig blir först vanligare under medeltiden och senare tider.

Många av de knappar som har hittats i anslutning till Birkas svarta jord och gravarna har tolkats som att tillhöra kaftaner eller ”svitor”, plagg med orientaliska ursprung som det då och då hittas rester av i gravar på Björkö och Hedeby på Sydjylland. Denna typ av klädsel var mer vanligt förekommande österut i t.ex. Ryssland och Bysans och visar tydligt på de starka kontakter som fanns mellan dessa områden och Birka i Mälardalen.

Gör en dagsutflykt till Birka Vikingastaden

Varmt välkomna ut till Birka! Där kan våra guider berätta mycket mer om Birkas unika och spännande historia. Njut av en fantastisk båtresa till Birka på natursköna Mälaren – förboka din båtbiljett för garanterad plats ombord.

Arkeolog: Anton Amlé
Foto: Gabriel Hildebrand, SHM