Ringspännet – vikingatidens accessoar

Vi har redan diskuterat de karaktäristiska spännbucklorna som var så typiska för den kvinnliga vikingatida klädseln, så idag ska vi kika på en annan typ av föremål som var högst användbart, nämligen ringspännet.

Ringspännen användes för flera olika plagg. T.ex. kunde mindre ringspännen användas för att stänga öppningen av tunikan medan större kunde användas för att fästa mantlar. Ovan kan ni se ett ringspänne från Birka som hittades i kammargraven Bj 886, en mycket rik mansgrav med datering till 900-talet e.Kr. Spännet är gjord i brons med rester av en järnnål och är ca 8×8 cm stort.

Ringspännen användes redan i romarriket, men fick ett uppsving på de brittiska öarna under tidig medeltid, framförallt på Irland. När vikingarna anlände på dessa platser under 700-talet verkar modet ha spridit sig över Nordsjön hela vägen till Skandinavien där de blev omåttligt populära. Ringnålarna på Irland var särskilt dekorerade, så när de Iro-Skandinaviska städerna började uppträda på ön så började de båda kulturerna att låna element av varandra. Ringnålen var den typ av föremål som lyckades rota sig allra bäst i Skandinavien, även om de inhemskt tillverkade ringnålarna var av betydligt enklare karaktär än deras iriska motsvarigheter.

Varmt välkomna ut till Birka! Där kan våra guider berätta mycket mer om Birkas unika och spännande historia. Njut av en fantastisk båtresa till Birka på natursköna Mälaren – förboka din båtbiljett för garanterad plats ombord.

Arkeolog: Anton Amlé
Foto: Christer Åhlin, SHM