Vikingarnas bestick och skålar

En av de första sakerna vi kopplar ihop med vikingarna är naturligtvis gott bordsskick, men för oss som är vana vid gafflar, knivar, mat/teskedar, decilitermått och äggdelare så kunde deras bordsskick te sig något ohyfsat i våra moderna ögon.

Gaffeln fanns på den tiden, men användes inte här i Norden. Har använde vi oss istället av skedar, knivar och våra egna händer för att äta mat. Ovan kan ni se en mycket fin ornerad sked som hittades i Svarta Jorden på Björkö. Denna välbevarade sked är gjord i antingen ben eller horn, men de flesta köksredskapen man använde var gjorda i trä, som på grund av träets dåliga bevarandeförhållanden i jorden sällan återfinns. Till dessa använde man naturligtvis även järnknivar för att dela maten.

När den väldoftande maten äntligen serverades så slevade man upp antingen på tallrikar eller i skålar. Nedan kan ni se en förvånansvärt välbevarad vikingatida träskål som även denna hittades i Svarta Jorden. Skålar av keramik var även de en vanlig syn under vikingatiden. Dessa återfinns, tyvärr, ofta i bitar, men från de bitarna kan vi se att det inte var ovanligt att man dekorerade sina skålar.

Varmt välkomna ut till Birka! Där kan våra guider berätta mycket mer om Birkas unika och spännande historia. Njut av en fantastisk båtresa till Birka på natursköna Mälaren – förboka din båtbiljett för garanterad plats ombord.

Arkeolog: Anton Amlé
Foto: Yliali Asp, SHM & Christer Åhlin, SHM