Knivar

Idag presenterar vi ett av de absolut vanligaste föremålen under vikingatiden – Kniven!

En sådan kan ni skåda på bilden ovan. Den här kniven är gjord av järn och har en del av skidan bevarad. Det är sällan trä finns bevarat från den här tiden, så den här ger oss en ganska bra bild över hur dekorerade dessa knivar kunde vara. Föremålet i fråga hittades i kvinnograven Bj 1081 i Hemlanden på Björkö.

På Björkö har nästan 1000 knivar och knivfragment än så länge hittats i gravmaterialet eller i Birkas svarta jord. Detta är inte konstigt, eftersom kniven var ett sådant föremål som alla hade nytta av. Den tjänade ett syfte i de flesta yrkena som fanns lika väl som den fungerade i vardagen. Precis som idag så var det något man hade användning av dagligen.

Det finns naturligtvis flera olika typer av knivar. Dels finner vi de alldagliga knivarna som har använts i hemmet och dels finner vi de som troligtvis har använts vid arbete. En annan typ av kniv vi ibland hittar i gravar är de s.k. vapenknivarna. Dessa är generellt sett mycket tunnare och längre än en vanlig kniv och brukar ligga runt 30–50 cm. Vi hittar också en annan typ som kallas för sax (icke att förknippa med klippsax) som är en typ av lång kniv/kortsvärd.

Nedan kan ni se en rekonstruktion av en vikingatida kniv som har hittats på Gotland. Min kniv, faktiskt.

Varmt välkomna ut till Birka! Där kan våra guider berätta mycket mer om Birkas unika och spännande historia.

 

Arkeolog: Anton Amlé

Foto: Lena Androsjtjuk, SHM & Anton Amlé