Nytt för i år – fornnordisk odling

Örter Birka

I år är det premiär för vår fornnordiska odling. Odlingen är ekologisk och är ett samarbete mellan Askrå AB och Strömma. Vi kommer så örter och kryddväxter som man tror fanns även på vikingatiden och dessa kommer sedan användas i den mat vi serverar så du får möjlighet att smaka på en del av vikingatiden.

Kryddväxter och örter från vikingatiden

Några av de växter och rotfrukter man hittat rester av är morot, nässla, svedjerova, lök och gråärt. En del av dessa såg lite annorlunda ut på vikingatiden och man hade också fler användningsområden för dem än man har idag. Moroten var till exempel mer lila och mycket grövre. Nässlor använde man dels i kosten men man gjorde även rep och snöre av dem. Svedjerova används idag som foderrova till djur medan lök är något vi äter även i vår tid. Bönor och ärtor var också vanligt i kosten.

Alla grödor och kryddväxter som hinner växa upp kommer användas i restaurangen under säsongen.

Missa inte att besöka oss när ni kommer ut till Birka. Nedan ser du några av de sorter som finns med i odlingen.

  • Persilja
  • Dill
  • Koriander
  • Backtimjan
  • Ramslök
  • Kvanne
  • Bondböna
  • Gråärter
  • Grönkål
  • Svedjerova
  • Morot
  • Potatislök
  • Målla
  • Emmervete
  • Spånadslin
  • Vejde
  • Humle