Idag ska vi kika lite på vad man gjorde på fritiden för mer än 1000 år sedan.
Ofta lyfter man fram de kända schackpjäserna som hittades på den skotska ön Lewis på 1800-talet. Dessa är dock ej vikingatida, utan tros ha tillverkats i Norge på 1100-talet, även om motiven må vara äldre än så. Vi vet man under vikingatiden hade tärningar, men lite mer intressant är spelet som kallades ”hnefatafl”.
Detta är ett spel för två spelare. Den ena ska försvara kungapjäsen medan den andra ska fånga kungen. Inte helt olikt schack med andra ord, men med några skillnader. Exakt hur man spelade var glömt under lång tid tills Carl von Linné besökte Lappland under 1700-talet, där han stötte på några samiska spelare. De lärde honom reglerna och han insåg hur mycket det liknade spelet hnefatafl som finns omnämnt i sagorna. En illustration av spelet finns på runstenen Gs 19 från 1000-talet, vilket tydligt visar på dess popularitet.
Ovan kan ni se ett flertal glaspjäser som hittades i kammargraven Bj 750 på Björkö, en otroligt rik grav som tros ha tillhört en man och en kvinna. De mänskliga skeletten saknades dock. Dessa spelpjäser tror man hörde till hnefatafl. Ni kan tydligt se kungapjäsen ”hnefi” främst i bilden, med de övriga pjäserna bakom.
Varmt välkomna ut till Birka! Där kan våra guider berätta mycket mer om Birkas unika och spännande historia.
Arkeolog: Anton Amlé
Foto: Anställd vid SHM