Arkeologen berättar om isbroddar

Idag tittar vi på ännu en relik från vikingatiden som vi använder än idag: Isbroddar. Idag har vi lyxen av att få vägarna grusade av staten, men det skedde naturligtvis inte under vikingatiden.

Nej, ville man inte halka på Birka så var det bara att ta fram isbroddarna. Över 200 fragment av isbroddar har än så länge hittats på Björkö, och det är ganska förståeligt. Björkö är trots allt en ö, så under vintern när Mälaren fryser så har isbroddarna underlättat resor och transporter mellan Björkö och fastlandet. Det finns fynd som tyder på att Birkas handelsmän har fortsatt bedriva handel ute på isen under vintertid. En sådan bedrift är endast möjlig tack vare en så enkel uppfinning som några järnpiggar under skon.

På bilden ovan kan ni se några exempel av järnisbroddar som hittades i Birkas svarta jord.

Ett vanligt missförstånd om vikingatiden är att det var en otroligt kall period, men det stämmer inte. Det var kallare både innan och efter vikingatiden, så det var ändå en relativt behaglig tid klimatmässigt. Med det sagt så får vi ändå räkna med att Mälaren frös oftare än idag.

Varmt välkomna ut till Birka! Där kan våra guider berätta mycket mer om Birkas unika och spännande historia. Njut av en fantastisk båtresa till Birka på natursköna Mälaren – boka din biljett här.

 

Arkeolog: Anton Amlé

Foto: Ny Björn Gustafsson, SHM