Armringar

Armringar är ett av de mer mystiska objekten från vikingatiden. Vi ska titta lite grand på vad de här objekten hade för roll i det vikingatida samhället.

I mycket fiktion om vikingatiden kan man läsa att man svor heliga eder på sina armringar. Detta förefaller dock vara ett mer modernt påfund. Visst, det finns exempel från de isländska sagorna och från Anglo-Saxiska krönikan på att heliga eder har avlagts på sådana ringar, men det finns minst lika många (troligtvis fler) exempel på att sådana eder har avlagts på sköldar och framförallt vapen.

Armringens primära syfte förefaller ha varit kopplat till handel och rikedom. De återfinns ofta i vikingatida silverskatter tillsammans med mynt. Inte sällan hittar man silverskatter som enbart består av armringar och andra tenar av silver. I den kända Spillingsskatten från Gotland hittades t.ex. över 500 armringar av silver.

Silverskatter är inte ovanliga på rika platser, och Birka är inget undantag. På bilden ovan kan ni se ett exempel på en armring som har återfunnits i en av Birkas många skatter. Är ni intresserade av silverskatter från Birka så har vi diskuterat dessa i ett tidigare inlägg.

Några kända armringar från sagorna är den magiska ”Draupner” och den charmigt döpta ”Sveagris”.

Varmt välkomna ut till Birka! Där kan våra guider berätta mycket mer om Birkas unika och spännande historia.

 

Arkeolog: Anton Amlé

Foto: Malin Rikardsdotter-Ahlin