Birkas Sköldmö

Under Hjalmar Stolpes utgrävningar på Björkö under 1800-talet så hittades en särskild grav som fick mycket utrymme i senare publikationer. Den fick numret Bj 581. I graven hittade man ett svärd, en yxa, tre spjut, två sköldar, en vanlig kniv, en vapenkniv, ett flertal pilspetsar, spelpjäser, hästutrustning och naturligtvis ett skelett. Detta var en krigargrav. En rik krigargrav.

Och mannen som var begravd där var den arketypiske krigaren under en väldigt lång tid. Eller hur var det nu?

Redan på 1970-talet studerade osteologer den här individen och ansåg att det i själva verket var en kvinna som hade begravts i graven. Detta togs dock inte på allvar, men 2017 publicerades resultat efter en DNA-analys på skelettet som bevisade tolkningen. Detta var en kvinna.

Från sagorna känner vi till sköldmöer och valkyrior, och det finns några enstaka historiska texter som nämner att kvinnor deltog i striderna med vikingarna. Arkeologiskt sett så finns det ett flertal kvinnliga gravar från järnåldern som innehåller vapen. När man har allt detta i åtanke så är tanken inte så orimlig att det här faktiskt rör sig om en kvinnlig krigare.

Trots detta så är det många som har ställt sig väldigt kritiska till undersökningen. Har den här kvinnan socialt sett varit en man? Benen saknade tydliga spår efter strid. Har hon varit en ceremoniell krigare, eller fått rollen som en krigare i döden? Är det en kenotaf där hennes make har dött utomlands eller till havs? Frågorna som har ställts kring det här resultatet är många, men mycket pekar på att det faktiskt fanns kvinnliga krigare under vikingatiden. Troligtvis rörde det sig om få, mycket speciella individer, men just nu lutar det åt att sköldmöerna faktiskt fanns. Och det är ju onekligen väldigt spännande!

Varmt välkomna ut till Birka! Där kan våra guider berätta mycket mer om Birkas unika och spännande historia.

 

Arkeolog: Anton Amlé

Foto: Hjalmar Stolpe, ATA