Idag tittar vi på ett intressant litet föremål ifrån Birka. Som ni kan se på bilden är det en träbit som föreställer ett drakhuvud – ett vanligt motiv under vikingatiden. Föremålet i fråga hittades i kammargraven Bj 523 år 1877 av Hjalmar Stolpe, norr om Borg. På bilden kan man få intrycket av att det är ett stort föremål som kan ha suttit som en ståtlig prydnad på t.ex. ett skepp eller dylikt, men föremålet i sig är faktiskt väldigt litet. Det har en längd av 74mm, en bredd på 29mm och väger endast 2,5g. För ett annat drakfynd från Birka, se ett tidigare inlägg om den s.k. ”Birkadraken”.
Träsnideri på föremål var vanligt förekommande under vikingatiden. Man karvade i olika s.k. djurstilar. Dessa har använts under hela järnåldern i Skandinavien och kulminerar i den komplicerade Urnesstilen som brukades i slutet av vikingatiden. Ett praktexempel på denna stil kan man se på Urne Stavkyrka i Sogn og Fjorane fylke i Norge, platsen där stilen har fått sitt namn ifrån.
Ett annat praktexempel på träsnideri från vikingatiden är naturligtvis de mycket kända och välbevarade skeppsfynden ifrån Norge. Vid utgrävningarna av både Osebergsskeppet och Gokstadsskeppet hittade mängder med vackra träföremål i gott skick i anknytning till skeppen. Osebergsskeppet är i sig otroligt vackert dekorerat, och i anslutning till utgrävningen av det skeppet hittade man bl.a. ett drakhuvud.
Drakar har även en plats i den nordiska mytologin. Den massiva draken Nidhögg ligger och gnager på världsträdet Yggdrasils rötter och den massiva Midgårdsormen slingrar sig runt världen, väntandes på Ragnarök där han ska slåss mot gudarnas främsta kämpe Tor. Även bland sagorna återfinner vi historier om människor och drakar. Den mest kända av dessa är sagan om Sigurd Fafnesbane, en otroligt populär saga under vikingatiden. Motiv ifrån denna saga kan hittas bl.a. på Ramsundsristningen i Södermanland och på den nu rivna Hylestad stavkyrka i Norge.
Det är värt att påpeka att i den nordiska mytologin är drakar och ormar mer eller mindre samma varelse. Vår typiska bild av en drake är den europeiska – en stor dinosaurie med vingar som sprutar eld. De nordiska drakarna flyger ej, och spottar etter istället för eld.
Drakar var kort och gott otroligt populära under vikingatiden, och det är inte oförtjänt att vi nu för tiden gärna kopplar ihop vikingar och drakar, oavsett om det rör sig om drakprydda vikingaskepp eller runstenar med slingrande ormar.
Varmt välkomna ut till Birka! Där kan våra guider berätta mycket mer om Birkas unika och spännande historia. Njut av en fantastisk båtresa till Birka på natursköna Mälaren – boka din biljett här.
Arkeolog: Anton Amlé
Foto: Gabriel Hildebrand, SHM