Tusentals eldar har tänts i Birkas härdar under århundradena. Elden behövdes till maten, till smedjorna och under de kalla vinterdagarna för att hålla familjen varm.
Ett otroligt nyttigt verktyg är då naturligtvis elddonet. Ovan kan ni se ett hamrat elddon som är hittat i Björkös svarta jord. Det är gjort av järn och är 3mm tjockt och 58mm långt. På Björkö har man hittat ett åttiotal elddon i järn, flinta och kopparlegering. Elddonet på bilden ovan har en ganska vanlig form, och många elddon har behållit mer eller mindre samma form ända in i modern tid. Det finns dock några exempel på mer dekorativa elddon från Birka som är gjorda av en mix av järn och kopparlegering.
Bara en järnbit ger ju dock inga lågor, utan måste kombineras med både flinta och fnöske. Fnösket i sig är ju ett organiskt material och finns dessvärre ej bevarat, men många exempel på flinta har hittats i Birka. Inte sällan bär dessa spår efter att ha använts vid eldslagning.
Varmt välkomna ut till Birka! Där kan våra guider berätta mycket mer om Birkas unika och spännande historia. Njut av en fantastisk båtresa till Birka på natursköna Mälaren – boka din biljett här.
Arkeolog: Anton Amlé
Foto: Anna Romanova, SHM