Fynd i Birkas hamn – vikingatida ankare

Idag är det dags för ett superspännande fynd ifrån Birkas hamn. Det kan se ut som en vanlig sten, men det ni tittar på är faktiskt ett vikingatida ankare!

Under utgrävningarna 2011–2012 i Birkas hamnområde hittade man två s.k. ”ankarstenar”. Fyndet på bilden ovan trodde man ursprungligen var en vanlig sten, men när den väl var upplockad på land så kunde man se att det fanns en tydlig repknut på undersidan. Repet är gjort av lindbast, något som var väldigt vanligt att använda på båtar under vikingatiden, då lindbast är väldigt vattentåligt (uppenbarligen). I närheten av platsen där ankaret hittades hade man tidigare gjort flera fynd av timmer som har använts dels till konstruktioner så som bryggor och naturligtvis även till båtar. Knävlar och andra båtrelaterade delar har också hittats i närheten.

Stenen är 4×5 decimeter stor och väger totalt 18 kg. Ankare i järn finns också från vikingatiden, men har än så länge inte hittats på Björkö.

På bilden nedan kan ni se tågvirket (repet) som satt under stenen. Flera exempel på tågvirke hittades under utgrävningarna 2011–2012.

Varmt välkomna ut till Birka!
Där kan våra guider berätta mycket mer om Birkas unika och spännande historia. Njut av en fantastisk båtresa till Birka på natursköna Mälaren – boka din biljett här.

Arkeolog: Anton Amlé
Foto: Andreas Olsson & Anneli Karlsson, Statens maritima museer