Även om dryckeshorn, träsejdlar och keramikmuggar kännetecknar den inhemska tillverkningen av dryckeskärl under vikingatiden så finns det en hel del fynd av glas också. Vi ska nu kika lite närmare på glasets roll under vikingatiden.
Glas tillverkades som sagt inte i Skandinavien under vikingatiden, utan importerades framförallt ifrån Europa. När glaset väl hade anlänt så hade man dock kunskapen att smälta ned det för att tillverka nya produkter, som t.ex. glaspärlorna som var framträdande i den kvinnliga dräkten. Många dekorativa glas och kannor har importerats till Birka för mer än 1000 år sedan, och ett sådant exempel kan ni se på bilden ovan. Där visas en glasbägare tillverkad i s.k. reticellateknik som hittades i kammargraven Bj 649, norr om Borg. Reticellaglas kännetecknas av de färgade glastrådarna som smälts fast på bägaren. Denna teknik användes redan under 200-talet nere på kontinenten, vilket ett fynd av ett dekorerat glashorn från Östra Varv i Östergötland bevisar. Detta glashorn pekar också på att man anpassat föremålet för att passa den lokala kulturen som rådde i området som föremålet skulle importeras till. Tekniken hade dock sin storhetstid under vendeltiden, då mänger av reticellaglas hittas i Sverige. Detta är inte minst sant på ön Helgö i Mälaren, en plats som kan ses som Birkas föregångare när det kommer till handel i Mälardalen. Helgö åker vi förbi på väg ut till Birka, så när ni beslutar er för att besöka Birka får ni även en liten inblick i Helgös roll under folkvandrings- och vendeltid.
Glasets form kunde variera mycket, precis som idag, vilket kan ses av fyndet nedan. Detta är en s.k. trattbägare (ej att förkoppla med den neolitiska trattbägarkulturen) som hittades i kistgraven Bj 551, norr om Borg. Detta glas har naturligtvis behövt stå i en ställning för att hålla sig uppe, likt dryckeshornen.
Utöver dryckesbägare så har ju naturligtvis glas även använts till mängder av andra föremål i Birka. Som redan nämnts så hade det en framträdande roll vid tillverkningen av pärlor, men det har även använts till t.ex. spelpjäser, glättstenar, ringar och mycket mer.
Varmt välkomna ut till Birka! Där kan våra guider berätta mycket mer om Birkas unika och spännande historia. Njut av en fantastisk båtresa till Birka på natursköna Mälaren – boka din biljett här.
Arkeolog: Anton Amlé
Foto: Gabriel Hildebrand, SHM & Bengt A. Lundberg, SHM