Hänge

Idag ska vi titta på några smycken som var vanliga under vikingatiden.

Hängen kan dyka upp i flera olika former. Antingen som vanliga halsband, som en del av en pärlrad, som en dräktdetalj etc. Ovan kan ni se ett hänge i silver av s.k. djurstil ifrån Birkas svarta jord.

Denna djurstil börjar dyka upp redan under folkvandringstiden i Norden. Ursprunget till den är en typ av artefakt som kallas för ”brakteat”. Dessa var romerska solidimynt av guld som har kommit till Norden genom nordiska legoknektar i de senromerska legionerna. Mynten har sedan gjorts om till halsband, och detta blir mode. Den romerska kejsarens avbild på myntet förvanskas dock mer och mer ju längre tid som går, så vid ett stadie hade denna stil utvecklats till vad ni kan se ovan. Stilen kom att fortsätta att utvecklas och bli mer och mer abstrakt under hela vikingatiden. Denna utveckling kan vi följa på många dekorerade föremål från romersk järnålder – vikingatid.

Den abstrakta djurstilen är dock inte obligatorisk, vilket vi kan se på fyndet nedan. Detta är ett silverhänge ifrån grav Bj 571 som föreställer en krigare. Det här hänget är särskilt intressant eftersom det påminner starkt om de folkvandringstida-vendeltida Torslundaplåtarna, som idag finns att beskåda på Historiska museet.

Varmt välkomna ut till Birka! Där kan våra guider berätta mycket mer om Birkas unika och spännande historia.

 

Arkeolog: Anton Amlé

Foto: Gabriel Hildebrand, SHM & Nina Persson, SHM