Kammar och hygien

När man föreställer sig en viking så tänkte de flesta av oss inte på deras ypperliga hygien. Där har dock arkeologin något väldigt viktigt att berätta för oss.

Kammar är ett vanligt fynd från vikingatiden. Ofta är de gjorda i horn och ben, och i vissa fall är de väldigt dekorativa. Ovan kan ni se en sådan dekorerad kam från Birka. Över 700 kammar har än så länge hittats i Birka. Det här visar oss att många, kanske alla, åtminstone ägde en kam.

För att få en uppfattning om vikingarnas hygien får vi återigen vända oss till Ibn Fadlan. När han träffade på några vikingar i Volgabulgarernas rike i dagens Ryssland på 900-talet så fick han möjlighet att bland annat bevittna hur de rengjorde sig.

Han är inte imponerad. Han beskriver dem som ”Allahs smutsigaste varelser” och som ”Vilseledda åsnor”. Dessa är naturligtvis mindre smickrande, men han beskriver också en väldigt intressant sed angående tvagning. En trälinna kommer med ett fat med vatten som hon ger till sin hövding. Hövdingen tvättar sig i vattnet, för att sedan snyta sig och spotta i det. Fatet skickas sedan vidare till nästa man och fortsätter så tills det har gått ”laget om”.

Det låter kanske inte så hygieniskt i våra öron, men vad vi kan utläsa här är att de faktiskt tvättade sig! Vi kan även få en liten indikation om detta från ordet ”Lördag”, som tidigare hette ”Lögardagen”, dvs. dagen då man lögade (tvättade) sig. Fynd av kammar, saxar, pincetter och örslevar pekar dessutom på att man tog hygienen på största allvar! Vi vet även att vikingarna gillade att basta och att man använde sig av tvål gjord på aska och fett.

Varmt välkomna ut till Birka! Där kan våra guider berätta mycket mer om Birkas unika och spännande historia.

 

Arkeolog: Anton Amlé

Foto: Malin Rikardsdotter-Ahlin