Vikter & vågar

Idag tar vi upp två föremål som har varit essentiella för att en plats som Birka ska gå runt. Dessa föremål är vikter och vågar.

På bilden ovan kan ni se en vikt som är gjord av brons och järn. Den väger idag 39,4 gram och är hittad i Birkas svarta jord.

Handeln var oroligt viktig i Birka och andra vikingatida platser, som Hedeby i dåtida Danmark (nuvarande Nordtyskland) och Kaupang i Norge. Under vikingatiden hade vi i Skandinavien inte samma typ av ekonomi som övriga Europa. De mynt som slogs hade ett fast värde i Europa och Mellanöstern, men här uppe var de värda sin vikt i silver.

Vi hittar därför ofta mynt som har skåror i sig, där någon har testat silverhalten. Vi hittar också vad vi arkeologer kallar för ”hacksilver”. Detta är när man har klippt sönder ett silvermynt för att kunna uppnå just rätt mängd silver för att genomföra transaktionen. Detta var en ren naturaekonomi, där man bytte något mot något annat. Inte sällan var det silver som köpmannen var ute efter.

Nedan kan ni se en rekonstruktion av en våg som hittades i kammargraven Bj 644 på Björkö. Silvret har lagts i den ena skålen, medan vikten/vikterna har lagts i den andra.

Varmt välkomna ut till Birka! Där kan våra guider berätta mycket mer om Birkas unika och spännande historia.

 

Arkeolog: Anton Amlé

Foto: Gabriel Hildebrand, SHM & Harald Faith-Ell, SHM