Pärlor

Ett av de absolut vanligaste fynden vi gör när vi gräver i vikingatida kontexter är pärlor! Ibland hittar man en enstaka, men ibland, särskilt i gravar, så kan vi hitta en hel uppsättning. På bilden kan ni se en uppsättning pärlor som tillhörde en kvinna från skelettgraven Bj 981A i Hemlanden på Björkö.

För den vikingatida kvinnan var pärlorna en av hennes mest utmärkande artiklar. Pärlor, ofta i kombination med något annat, hängde mellan de båda spännbucklorna, vars syfte var att hålla ihop den yttre klänningen.

Hur man bar pärlorna kunde variera mycket. Ibland hade man endast ett band med pärlor, men ofta hade man flera rader hängande. Den arabiska resenären Ibn Fadlan nämner i sina beskrivningar av de vikingarna han träffade på att de mest värdefulla pärlorna var de gröna, som tydligen kostade en dirham per pärla.  Han skriver också att männen lät göra halsband åt sina fruar för varje 10 000 dirhams han ägde.

I Birka har tusentals pärlor hittats än så länge, och det är garanterat att fler kommer att hittas vid framtida utgrävningar. Pärlorna varierar otroligt mycket och förefaller ha importerats från många olika ställen, från Västeuropa till det Bysantinska Riket och Mellanöstern. Det är också sannolikt att importerat glas har smultits ned i Birka för att tillverka egna hemproducerade pärlor.

Flera rekonstruktioner av pärlor från Birka kan ni se och köpa i museets butik.

Varmt välkomna ut till Birka! Där kan våra guider berätta mycket mer om Birkas unika och spännande historia.

 

Arkeolog: Anton Amlé

Foto: Gunnel Jansson, SHM