Skepp

Skeppen har kallats vikingatidens katalysator. Det är svårt att inte hålla med, ty utan skepp blir det ju svårt att resa någonstans för plundring, handel och utforskning. Och kan vi verkligen tala om vikingatiden utan förekomsten av de faktorerna?

Ovan kan ni se ett mynthänge i silver som föreställer ett skepp. Detta hittades i Birkagraven Bj 526 och borde redan här ge en indikation på hur viktiga skeppen ansågs. Trots att vi vet att skepp var en väldigt vanligt förekommande syn på vikingatiden så har vi hittat relativt få som är någorlunda intakta. Vad vi dock har hittat är mängder av rester efter skepp, oftast i form av båtnitar.

På Björkö har vi än så länge inte hittat något intakt skepp. Detta beror på att trä generellt sett förmultnar fort i marken. Rester av skepp har dock hittats i gravar, i stadsvallen och i Birkas hamn. Det bäst bevarade vi har hittat är det s.k. ”Birkaskeppet” som har uppskattats varit 12–13 meter långt. Det finns även rester efter ett större skepp som var runt 16–18 meter långt.

Att presentera en rättvis bild över hur viktiga skeppen var under vikingatiden är omöjligt i ett kort blogginlägg. De dyker upp i sagorna med namn som ”Ormen Långe” och ”Skägget”. De finns omnämnda i de historiska källorna. Vi hittar dem på bild- och runstenar, broderier, samt som del av dräkten i form av hängen eller nålar. De ligger sjunkna i vikingatida hamnar i hela Skandinavien. De dyker också upp i döden. Ibland gravlade man en person i ett skepp som sedan eldades upp, eller så konstruerade man en stor skeppssättning i sten för den avlidne. Vi har till och med hittat ståtliga praktskepp som har använts vid begravningar i Oseberg och Gokstad i Norge. De genomsyrar nästan allt under vikingatiden, och bara det borde förklara just hur viktiga de var för människorna för mer än 1000 år sedan.

Varmt välkomna ut till Birka! Där kan våra guider berätta mycket mer om Birkas unika och spännande historia. Ni kan även se våra rekonstruerade vikingaskepp nere i byn.

 

Arkeolog: Anton Amlé

Foto: Christer Åhlin, SHM