Torshammare

Ett 40-tal torshammare har än så länge hittats på Björkö. På bilden ovan kan ni se en torshammare i bärnsten som hittades i kammargraven Bj 943. Detta var en kvinnograv ifrån Hemlanden på Björkö, det största av Birkas gravfält med över 1500 synliga gravar!

De flesta torshammarna som har hittats i Birka och gravfälten är gjorda av järn. De återfinns som enstaka hammare eller ett flertal i en järnring, en s.k. ”torshammarring” och dyker upp i både manliga och kvinnliga gravar. Ni kan se ett exempel på en sådan från Birkas svarta jord nedan.

Dessa var tydliga symboler på att man dyrkade de gamla gudarna, istället för den nya guden ”Vite Krist”. Vissa menar att torshammaren blir vanligare som symbol under vikingatiden som ett hedniskt svar på de kristna korsen. Innan kristendomens introduktion i Skandinavien så behövde man ju inte visa vilken/vilka gudar man trodde på. Då fanns det bara en sanning. Oavsett så verkar det som att Tor var den mest populära guden hos gemene man under vikingatiden. Han skyddade människorna från ondska och missväxt, och baserat på hur många historier det finns om hans äventyr så verkade han även vara favoriten när man satt runt elden och berättade om gudarnas bedrifter.

Torshammaren symboliserar Mjölner i myternas värld. Detta var Tors hammare som hade smitts av samma dvärgar som tillverkade Odens spjut Gungner och Frejs skepp Skidbladner. Det sades att när Tor kastade hammaren så träffade den alltid sitt mål. För att kunna hantera en sådan mäktig artefakt bar han alltid ett par järnhandskar och ett styrkebälte, som dubblade hans redan massiva styrka!

Tors popularitet kom att leva kvar långt efter kristendomens införande i Skandinavien. 1000 år senare så lär vi oss fortfarande om Tor och hans färd över himlen, som får skyn att dåna och lysa upp!

Varmt välkomna ut till Birka! Där kan våra guider berätta mycket mer om Birkas unika och spännande historia.

 

Arkeolog: Anton Amlé

Foto: Ola Myrin, SHM