Yxor

På bilden kan ni se en ganska typisk yxa från vikingatiden. Det här exemplet är ifrån mansgraven Bj 495 som hittades norr om Borgberget på Björkö. Ett 60-tal yxor har hittats i Birkas Svarta Jord och i gravarna på Björkö. Yxan var ett väldigt vanligt förekommande verktyg under vikingatiden. I stort sett alla behövde en yxa till vardagliga sysslor, som att hugga ved. Sedan fanns det även otroligt skickliga hantverkare som arbetade med trä, så som träsnidare och båtbyggare. Där var yxan helt essentiell!

Men det var inte yxans enda syfte. Den fungerade även väldigt bra som vapen. Att använda en yxa i strid har nästan setts som karaktäristiskt för vikingarna. Den bilden är inte helt fel, eftersom inte alla hade råd med renodlade vapen som svärd. Då var det väldigt enkelt att slipa till vedyxan och ta med den på färd dit man skulle.

Denna dubbla natur reflekteras även i fynden på Birka. Yxor förefaller ha varit väldigt populära, eftersom till och med fynd av halsband som föreställer yxor har hittats.

En känd yxa från vikingatiden var yxan ”Hel”. Den yxan tillhörde två norska kungar: Olav den Helige och hans son Magnus den Gode. Idag är yxan avbildad i Norges riksvapen.

Här är ett exempel på en renodlad stridsyxa av slaviskt ursprung som har hittats i Hemlanden på Björkö.

Varmt välkomna ut till Birka! Där kan våra guider berätta mycket mer om Birkas unika och spännande historia.

 

Arkeolog: Anton Amlé

Foto: Ulrik Skans, SHM & Gabriel Hildebrand, SHM